Чиа семена вместо мляко

Съдържат 6 пъти повече калций

14.06.2017

Повечето възрастни смятат, че млякото е полезно за тях. Както и аз. В края на краищата ни се втълпява още от деца, че млякото е един от най-добрите източници на калций и ще накара костите ни да станат по-здрави.

И въпреки това млякото не е толкова здравословно, за колкото го мислим. Всъщност възрастните не получават толкова много ползи от него, колкото децата. Например, по-малко от 40% от хората на Земята действително могат да разграждат млякото правилно.

Това е така, защото то е предназначено за бебета, а не за възрастни. Когато хората са малки, те произвеждат лактаза, която помага да се разгради млякото. Генът, който произвежда лактаза обаче спира да работи толкова добре, когато остаряваме.

Чиа семена вместо мляко – съдържат 6 пъти повече калций!

Това познание за млякото значително намали консумацията на мляко в целия свят. Например, продажбите на мляко във Великобритания са намалели с 30% през последните двадесет години.

Алтернативи на млякото

За щастие семената чиа са фантастична алтернатива на млякото, тъй като те осигуряват почти същото количество калций. Това означава, че са чудесни за костите, като са много по-лесни за преработване от организма.

Проучванията установяват, че семената чиа съдържат 233 милиграма на 3 супени лъжици, което е почти толкова калций, колкото една чаша мляко (299 милилитра). Трябва да се опитате да консумирате около 1000 милиграма калций на ден, което означава, че три супени лъжици семена от чиа съдържат почти една четвърт от дневното препоръчителното количество калций!

Вижте още: Високо протеинови закуски

Но това не е всичко. Има и много други предимства при избора на семена от чиа пред млякото. Млякото е трудно за преработване от организма, но семената чиа са много по-лесно смилаеми. Изследванията от JAMA Internal Medicine Journal установиха, че яденето на повече растителни протеини може да намали риска от сърдечно-съдова смърт, което е допълнителен бонус.

Чиа семената имат и много други ползи

# Могат да предотвратят стареенето на кожата

# Подобряват храносмилането

# Помагат за лечение на диабет

# Могат да помогнат за изграждане на мускулите и отслабване

# Подобряват здравето на сърцето

Чиа семената са наистина страхотни и не знам как човечеството толкова дълго ги е използвало само заради пищната им зеленина. Всъщност древните общества много отдавна са познавали свойсвата им. Чиа семената принадлежат към семейството на Salvia Hispanica (както ментата) и са били високо ценена храна за древните ацтеки и маи (‘чиа’ на езика на маите означава ‘сила’).

И въпреки многобройните ползи на чиа семената, все пак бъдете внимателни с консумацията, особено ако имате проблеми с хранопровода.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP.
Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.