Копенхаген – столицата на “замръзналата монархия”

10.01.2015

Дори и при -20 градуса навън, зимата не може да ни спре да плануваме и предприемаме нови приключения до любопитни дестинации.

Замечтана по предстоящи пътувания и зъзнеща от сковаващия студ навън, днес реших да предложа на вашето внимание повече информация относно една далечна и мразовита столица – Копенхаген.

Копенхаген – столицата на “замръзналата монархия”

Копенхаген е столицата на Дания, скандинавската страна, която се слави, като една от най-добрите страни за живеене. Най-старата европейска монархия, но въпреки това не отстъпва по нищо на модерния свят. През 2008 година, столицата Копенхаген е обявена за най-добрият град за живеене в света. Градът е главният икономически и културен център на Дания и като такъв е въплътил в себе си очарованието на новия и стария свят. Той попада в не малко списъци на топ мечтани дестинации за посещение.

Изискан, величествен, мразовит и очарователен – Копенхаген е като излязъл от приказките на Андерсън. Разстоянията в центъра на града са къси и това позволява да се стигне до повечето забележителности пеша. Това си е голямо предимство тъй като разходките из града са чудесен начин да “подушите” и усетите духа на скандинавската столица.

Копенхаген - столицата на "замръзналата монархия"

Замръзналата столица на Дания

Една от най-големите забележителности на града е “Малката русалка”, скулптура на повече от 100 години. Поставена на 23 август 1913 г., “Малката русалка” е подарък от датската пивоварна Carl Jacobsen на град Копенхаген.

Малката русалка на Копенхаген

Малката русалка на Копенхаген

Задължително трябва да посетите и площад Амалиенборг, където се издигат едноименният дворец, сградата на операта и църквата „Фредерикс” (Мраморната църква). Дворецът Амалиенсборг, намиращ се на площада е зимната резиденция на датското кралско семейство (кралица Маргрете II).

Няма как да пропуснете и увеселителния парк Тиволи, който датира от далечната 1843 година. Там ще намерите много атракции и забавления за цялото семейство, малки и големи заведения. Всичко това гарантира доброто настроение.

Копенхаген е пълен с изненади и много приятни местенца. Интересни за посещение са и замъка Розенборг, площадът на Кметството, двореца на принцовете, музея Ню Карлсберг, резиденцията на кралица Амалиенборг, дворец Кристиансборг, парк Баккен и туристическото пристанище „Нюхавн”.

Студен, мрачен, но пък много приветлив и изобилстваш на приятни местенца. Със сигурност го добавям и към моя топ лист за места, които задължително трябва да посетя!

Още за града може да прочетете на http://www.visitcopenhagen.com/.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP.
Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.