Коуъркингът – офисът на бъдещето

20.03.2015

В света споделените работни места стават все по-предпочитана дестинация за работа за младите хора – програмисти, маркетолози, дизайнери, журналисти. Общият брой на коуъркингите в световен мащаб е 1320, като отчитат ръст с 88% спрямо миналата година. Най-много са споделените работни места в САЩ и Европа – съответно 583 и 545. На Стария континент темповете на растеж на този тип работна среда е зашеметящ – броят на коуъркингите е нараснал почти двойно – цели 96% ръст на създадените нови споделени работни места.

Коуъркингът – офисът на бъдещето, Beehive Co-working Space

Венелин Добрев – управител на Beehive Co-working Space/Споделено работно място-Варна ще ни разкаже малко повече за коуъркинга.

Коуъркингът – офисът на бъдещето

Снимка: Beehive

1) Kакво представляват коуъркингите?

Коуъркингът или иначе казано на български – споделеното работно място, представлява едно голямо помещение, най-често офис, в което всеки, който практикува свободна професия, втора работа или има малък бизнес може да наеме свое бюро/място за ден, седмица, месец или година. Споделените работни места събират групи от хора, които работят независимо един от друг, но споделят еднакви ценности и се интересуват от синергията, която се получава при работа със съмишленици и талантливи професионалисти в едно и също пространство.

Целта на коуръкинга e да предостави на хората едно различно работно място, да събере и обедини идейни и креативни личности със сходни интереси, да бъде среда за ефективно развитие на индивидуални бизнес интереси.

 

2) Kакво е предимството на споделените работни места?

Споделените работни места съчетават всички предимства на стандарния офис и на работата от вкъщи – имате възможност да работите в приятна обстановка, но без да имате някакви ограничения на работното време. Обществото ни принуждава да избираме между това да работим на свободна практика от вкъщи или в офис за някого. Ако работим стандартно от 9 до 5 за някоя компания, сме част от общество, но губим свободата и контрола върху това, което правим и начина, по който го вършим. Работата от вкъщи ни дава независимостта да нямаме началник, но заплащаме това с цената на самотата и разсейващите фактори, на които сме подложени ежедневно. Коуъркингът е решението на този проблем, като определено най-голямото предимство на този тип работно място е страхотната атмосфера, която работещите в него създават.

3) Конкурентни ли сте и в икономическо отношение?

Споделеното работно място като икономическа единица успява да е изключително конкурентно на останалите алтернативи поради съчетанието на два много важни елемента – по-ниска наемна цена на единица работно място и предоставяне на удобство при плащането от страна на наемателя. Казано с други думи – всички плащания, които един наемател би направил за наем, комунални разходи и местни такси при нас са събрани в едно плащане, което на много по-достъпна цена от стандартния наем на офис.

Вижте още: Събития в Beehive през месец март

4) За какви хора е подходящо пространството?

Споделеното работно място предоставя чудесна възможност за добра работна среда на всички хора, които имат нужда от един компютър и добра интернет връзка, за да реализират проектите си – графични дизайнери, журналисти, писатели, софтуерни разработчици, програмисти и други. В този тип работно пространство наемателите споделят идеи, опит, започват нови проекти заедно или просто работят самостоятелно, без да се разсейват.

5) Защо коуъркингът е определян като офиса на бъдещето?

Много скоро това определение ще звучи като „офисът на настоящето“. Доказано е, че хората работещи в коуръкинга са много по-продуктивни и концентрирани в своята работа, въпреки че ги няма условията и ограниченията в работния процес, които са валидни за всяка една корпорация. Коуъркингът предоставя приятна и артистична атмосфера за работа – мястото, в което ние се помещаваме преди е било картинна галерия и в момента в цялото офис пространство са закачени картини и това създава много приятна арт обстановка за работещите. Освен това споделеното работно място ти дава една свобода, която никой офис не може да ти предложи – липсата на работно време. Усещането да знаеш, че сам си господар на деня си е нещо изключително важно за всеки един човек, а споделените работни места дават тази възможност на всеки един.

Коуъркингът – офисът на бъдещето

Снимка: Beehive

6) Използвате пространството и за провеждането на безплатни събития. Разкажете ни повече за тях.

Освен да предлага удобно и спокойно офис пространство, основната цел на Beehive е да изгради общество от предприемчиви хора, които развиват иновативни проекти в България. За да постигнем това, ние организираме различни обучителни и социални събития като уъркшопи и нетуъркинги, в които гостите могат да споделят своя опит едни с други, да обменят идеи и да научат повече от хора, които са преуспели в дадена сфера. В рамките на осем месеца сме реализирали над 200 събития на теми свързани с предприемачество, маркетинг, информационни технологии, HR, лидерство и личностно развитие, култура….списъкът е дълъг и смятаме да продължаваме в същия дух. Нещо ново, което започнахме тази година съвместно с други две неправителствени организации е един международен предприемачески формат на Google – Startup Grind.

7. Къде могат да ви открият хората?

Споделеното работно място „Beehive” се намира на ул. “Генерал Колев“ 54, на последния шести етаж. Повече информация за коуъркинга и всички дейности, които реализираме можете да намерите на сайта ни beehive.bg или на нашата фейсбук страница.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP.
Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.