Коуъркинг – споделено работно място

Какво всъщност представлява тази нова "офис форма"

15.06.2014

„Think different“ – слоган, който превърна една марка в една от най-могъщите компании, Apple. Изразът е част от философията на всеки предприемач, който знае, че уникалността е едно от решаващите неща, които ще го различат от конкуренцията.

Различното мислене се изразява и в начина ни на работа. Общо приетите догми за „чиновнически“ тип трудене в офис, отдавна са разрушени, с навлизането на новия, модерен тип работни места – коуъркинг пространства.

Коуъркинг е чуждица, навлязла в българския език, която повечето хора могат да си преведат, но не разбират значението й.

Така нареченото споделено работно пространство представлява офис, в който всеки със свободна професия, втора работа или малък бизнес може да наеме бюро за ден, седмица, месец или година. Този тип работни места са чудесна възможност за тези, които имат нужда само от един компютър, за да реализират проектите си – графични дизайнери, журналисти, писатели, преводачи, разработчици на софтуер, програмисти и други.

Споделено работно място или иначе казано офис с бюра под наем

Ще кажете защо да давам пари за наем на част от помещение, като мога да си работя от вкъщи или от някое обществено място с безплатен Интернет. Не толкова мястото е важно, а хората! 

Ако сте в среда на креативни, иновативни и позитивни млади хора, продуктивността ви неминуемо ще нарасне. Освен това, в подобна обстановка имате шанса да срещнете професионалисти с интереси и познания, които могат да са ви полезни за едно бъдещо партньорство. А със сигурност ще намерите и много нови приятели.

Концепцията на коуъркинг пространствата е възникнала в САЩ през 2005 и в момента по света има над 3000 подобни офиси. Ежегодно ръстът на новооткритите места е над 80%. Според проучване извършено в САЩ, 20-33% от работещите са хора на свободна практика и броят им се очаква да расте.

От 2012 година вече и у нас фрийлансърите и хората, стартиращи свой бизнес, имат на разположение коуъркинг пространства, където да споделят идеи, опит, да започнат нови проекти заедно или просто да работят самостоятелно, без да се разсейват. До скоро тази привилегия можеха да ползват само столичани, но през април 2014 отвори врати първото във Варна и извън София коуъркинг пространство (coworking space) – сдружението с нестопанска цел – Beehive.

Споделено работно място във Варна

Beehive – Варна

Освен предлаганото удобно и спокойно офис пространство, основната цел на Beehive е да изгради общество от предприемчиви хора, които развиват иновативни проекти в България. За да постигне това, сдружението организира различни събития, уъркшопи и лекции. В офиса на Beehive се организират курсове по програмиране (Angular JS, Android, „Да се научим да пишем игри“), срещи (Open Coffee Varna) и се планират събития, свързани с бизнес и маркетинг. Beehive също така е спонсор и съорганизатор на едно от най-големите ежегодни събития за предприемачество у нас Startup Weekend Varna.

Повече информация на Facebook страницата на споделеното работно място във Варна: https://www.facebook.com/beehive.varna, както и на сайта www.beehive.bg.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.