Да бъдем щастливи и сами

Качество на силните!

16.07.2017

Да бъдем щастливи сами със себе си и без да ни е нужна нечия компания е умение, което не всеки може да постигне. Да можем да бъдем в хармония със себе си и то без друг да ни помага затова. Да се чувстваме спокойни и щастливи с това, което сме и което имаме, без да се нуждаем от друг човек до себе си. Това са качества на силните хора, които нямат нужда от никой, за да бъдат щастливи.

Да бъдем щастливи и сами – качество на силните характери

Необходимостта постоянно да сме в нечия компания – хората, които постоянно се нуждаят от друг човек до себе си, за да се чувстват щастливи, са зависими. Сами, без присъствието на даден човек, например партньорът им или просто някой приятел, те не изпитват удовлетвореност. Чувстват се самотни и нямат търпение времето, през което са сами да излети, колкото се може по-бързо. Имат нуждата от компания, за да се чувстват живи. Когато са сами те не могат да намерят занимание, което да ги накара да не мислят затова, че не са в компанията на някой за тях любим човек и поради тази причина се чувстват нещастни. Броят часовете и минутите, през които те се чувстват едва ли не мъртви и чакат своето спасение да се появи. Тези хора имат постоянната нужда някой да бъде край тях и благодарение на човека до себе си, да се чувстват щастливи и пълноценни.

Да бъдем щастливи и сами

Повечето хора не умеят да остават сами със себе си

Липсата на необходимост да сме в нечия компания – човек, който не се страхува от тишината и това да е сам със себе си и своите мисли, е независим и щастлив. Той не се нуждае някой да го забавлява и да търси най-подходящи за него занимания. Този, който е свободен и не изпитва дори и най-малка необходимост през цялото време да е с някого, е намерил себе си и своето вътрешно аз. Той е независим и това да се чувства щастлив зависи изцяло от него самия, а не от някой друг. Този човек, намерил себе си и е разбрал, че не се нуждае от друго човешко същество, за да може да продължи напред, е изцяло самостоятелен. Има силите да пусне човека до себе си, когато това е необходимо и може да се справи сам с всичко.

Да намериш себе си и своето вътрешно спокойствие, не всеки успява да постигне. Или поне не всеки успява да го намери навреме. За да бъдем щастливи, не се нуждаем от друго човешко същество. Трябва да се научим, че можем да бъдем пълноценни, щастливи, самостоятелни и независими и без чужда намеса. Защото, когато се научим да зависим от някого и този някой, някой ден не иска да бъде повече с нас, ще бъде трудно едва тогава да се научим да живеем в хармония със себе си сами. Затова трябва да се замислим над този въпрос преди да е станало твърде късно. Защото, ако се случи да останем сами по-рано, отколкото сме очаквали, ще ни бъде изключително трудно да намерим пътя на щастието отново.

Гост автор: Теодора Тенев

teodora.tenev@gmail.com

Етикети:

За автора

Списание VIP