Как да избегнем „прегарянето в работата“

31.08.2017

Всеки, който е работил на едно и също място за повече от 6 месеца, със сигурност в някаква степен е усещал „прегаряне“. Това може да се изразява във физическа умора или психическо напрежение и изтощение.

Страстта, която сме имали за новата работа е „изгоряла“ и ежедневните проблеми са взели превес. Може да усещате тревожност или да сте постоянно претоварени. Непрекъснатият стрес води до изтощителна битка, която в даден момент може да изгубим.

 Как да избегнем „прегарянето в работата“ – запазете страстта

„Прегарянето“ е повече от усилена работа, то засяга всички области от живота. На работното място производителността ви намалява, чувствате се отвратени от работата и не можете да намерите отговорите, които обикновено са точно пред вас. Вкъщи може да се чувствате постоянно напрегнати и да си го изкарвате на близките хора.

Често признак за „прегаряне“ е и недоспиването и нежеланието да станете сутрин за работа.

Защо се стига до „прегаряне“?

Типичният график за работа включва 40 часа седмично. Но много хора работят повече от 40 часа и то постоянно. Когато прекарвате толкова много време на едно място, с едни и същи хора и проблеми, е лесно да стигнете до „прегаряне“.

Има много фактори, допринасящи за достигането на този етап. Самият процес е много индивидуален. „Прегарянето“ на един човек може да дойде много по-късно от това на някой друг. Точката на пречупване за всеки е различна. Важно е да разпознаете причините и симптомите на „прегарянето“, за да можете да предприемете действия навреме.

План за възстановяване

Излизането от този „горящ кръг“ може да се окаже лесно, но може да отнеме и повече време. Вземете си отпуската, която ви се полага, дори и повече. Отделете се от ежедневието си и се изключете напълно от мрежата. Ето и още няколко неща, които могат да помогнат:

#1 Поставете си цел и се придържайте към нея

Намерете нещата, които ви доставят удоволствие и се концентрирайте върху тях. Погледнете към целите си и преценете какво искате да запазите и какво искате да изоставите.

#2 Спете повече

Работата късно вечер може да изглежда продуктивна за някои; но реалността е, че вреди повече, отколкото помага. Оставете работата за сутринта и потърсете най-краткия път към възглавницата си.

#3 Не пропускайте почивките

Ако имате дори малко време за кратка почивка, заделете си го. Дори 5-10 минути на 2 час, са достатъчна почивка за тялото и мозъка, ако наистина се отделите от работата. Изпийте едно кафе, разходете се за малко из офиса или около него. Просто се откъснете от всичко.

Грижата за себе си е най-доброто, което можете да направите сами, за да не се чувствате претоварени и да избегнете „прегарянето“.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.