Да живеем в чужда държава

... Не е същото като да сме на почивка!

07.08.2017

Какво е да живеем в чужда държава и да се опитаме да се приспособим в избраната от нас дестинация, далеч от всички наши близки и приятели? За някои това е истински кошмар и издържат едва няколко месеца, докато за други животът навън е хубав и забравят за милата си родина – България. Въпрос на на избор…

Да живеем в чужда държава

Да отидем на почивка в някоя чужда държава е съвсем различно от това да отидем някъде за постоянно. Когато отидем на почивка на някое хубаво място, нямаме търпение да се насладим на нещата, които може да ни предостави избраната от нас дестинация. Като например да отидем на някой остров и да се насладим на слънцето и пясъка. Друг вариант е да отидем на зимен курорт и да се насладим на красотата на зимния сезон и снега, който ще вали на парцали и ще можем да караме ски или пък ще можем да правим нещо друго, което ни се иска. Но това е нещо, което ще правим за кратък период от време и за нас ще е удоволствие да сме там, където сме избрали да почиваме. Ще ни е приятно, тъй като ще видим само хубавата страна на нещата. Но дали ще е така, ако останем на същото това място за постоянно?

Да живеем в чужбина – да изберем да живеем в чужда държава и да напуснем родината си, за да отидем на едно ,,по-хубаво място‘‘? Дали наистина е така…

Коя е родната ни страна? Къде искаме да отидем? В някои случаи може би си заслужава, но в други съвсем не. Но как да разберем дали сме направили правилния избор? Да напусне човек родината си не е никак лесно решение. Трябва да преценим дали си струва. Какви са рисковете, ако напуснем родното си място. Какво можем да спечелим и какво можем да изгубим от избора, който ще направим.

Да живеем в чужда държава

Да живеем в чужбина – правилен или грешен избор?

Затова, когато даден човек е на такъв кръстопът и иска да вземе правилното решение… каквото и да избере винаги ще има нещо, което едното място ще може да му даде, но в същото време и нещо, което ще отнеме.

Кое е правилно?

Какво е правилно да се направи и какво решение да вземем… Да напуснем родната си земя и да видим нови места, нови светове, да научим повече за различните хора и култури, да срещнем нови хора и да намерим приятели, в лицето на хора много различни от нас самите поради други разбирания, друг манталитет, други приоритети, различни вярвания и други виждания за живота…

Можем да изберем и друго… Можем да останем в родината си поради това, че не можем да си позволим да се отдалечим от нашите близки. Поради твърде силния патриотизъм, който изпитваме към нашето родно място. Да вярваме, че въпреки недостатъците, които навярно са налице в нашата родна държава, могат да се подобрят и някой ден да можем да бъдем горди да кажем, че сме устояли на трудностите и въпреки всичко сме останали в родината си.

Хората са различни, времената се менят, но и мненията също. Така че, което и да изберем и каквото и да е нашето решение, не бива никой да упреква ближния си защо е взел дадено решение и защо ще постъпи по начина, който смята за верен за него самия.

Всички ние имаме право на избор и никой не бива да съди и не бива да бъде съден! Решението взимаме единствено и само ние!

Етикети:

За автора

Теодора Тенев

Казвам се Теодора Тенев, на 27 години. Завършила съм специалност ,,Маркетинг" в Русенския университет ,,Ангел Кънчев". Обичам да чета и пиша и това са едни от любимите ми занимания, които ме правят истински щастлива. Освен да пиша статии, до момента съм написала и книга, която се казва ,,Игрите на съдбата". Искам да се развивам в насока, която да може да ми позволи да пиша за неща, които ме вълнуват и искам да се докосна до хората чрез текстовете, които пиша.