Как да накараш хората да правят това, което искаш

Психологически трикове

17.08.2015

Не е нужно да сте президент, министър или шеф на голяма компания, за да накарате хората да се вслушват в думите ви. Винаги съм казвала, че умението да караш хората да правят това, което искаш е вроден чар и магнетизъм. Но с годините все повече се убеждавам, че дори и да не си „най-популярният от групата“, с правилните суми и поведение може да получиш почти всичко.

Психологически изследвания показват, че има много начини да накараш хората да правят това, което искаш – без те дори да осъзнават, че си ги убедил. Позовавайки се на тези изследвания сме подготвили списък с пет начина да получите това, което желаете.

Как да накараш хората да правят това, което искаш – 5 работещи психологически трика

1. Използвайте опцията „примамка“, за да накарате хората да купят вашия продукт

Поведенческият икономист Дан Ариели обяснява „ефекта на примамката“, като използва стара икономическа реклама, като пример. Рекламата на продукта показва 3 плана за плащане: абонамент онлайн за $59, печатни материали $159, абонамент онлайн и печатни материали $159. Защо цената на последните две опции е една и съща? Защо някой би искал да плати $159 само за печатни материали, като за тези пари може да има и онлайн материалите? Всъщност втората опция е психологически трик, който да накара опция номер три да изглежда много по-привлекателна.

Вижте още: Не позволявайте на стреса да превземе живота ви

2. Помогнете на някого да постигне целите си, за да е склонен да ви направи услуга, когато ви трябва

Психологът Robert Cialdini посочва, че ефикасен начин да влияеш на хората е като се позовеш на нормата за реципрочност. По принцип, ако някой ви помогне, се чувствате някак си длъжни да му върнете услугата.

3. Говорете бързо, за да накарате противника да се съгласи с вас

Комуникирането на идеите може да бъде също толкова важно, колкото същността на аргументите ви. Изследвания показват, че когато някой не е съгласен с вас, трябва да говорите по-бързо, така че опонентът да има по-малко време да обработи това, което казвате.

Как да накараш хората да правят това, което искаш

Помагайте на хората си, за да може и те да ви отвърнат със същото

4. Питайте хората за услуги, когато са уморени, за да ги накарате да ви сътрудничат по-лесно

Някой, който е уморен или разсеян, вероятно ще бъде по-малко критичен и просто ще приеме това, което казвате за вярно.

Така че, ако планирате да попитате колега да помогне с проект, който се предполага, че ще отнеме само един час, то е най-добре да го попитате в края на работния ден.

Вижте още: Използвайте целия си потенциал

5. Използвайте съществителни вместо глаголи, за да накарате хората да променят поведението си

В едно проучване на хората са зададени две версии на един и същ въпрос: „Колко е важно да можете да гласувате в утрешните избори“ и „Колко важно е за вас да бъдете гласоподавател в утрешните избори?“ Резултатите показват, че участниците с втория въпрос са по-склонни да гласуват.

Това е, защото хората са движени от необходимостта да принадлежат към дадена група и с помощта на съществителното засилвате тяхната идентичност, като член на тази определена група.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.