Да си срамежлив е предимство

Ето защо

11.01.2016

В миналото сеснителността не е била никак лошо качество, точно обратното. В днешни дни обаче, моралните ценности са толкова изкривени, че това да си малко по-срамежлив е понякога пагубно за социалния ти статус. Това явление се усеща с пълна сила при тийнейджърите. Готините в училище са тези, които се обличат с „най-модерните“ дрехи, демонстрират висок статус и говорят непрекъснато с „модерни думи и изрази“. А тези, които се стеснавят малко-повече са обикновено отлъчени от „готините“. Цялото това явление е жалко, защото насажда у хората, още от училищните години, погрешни разбирания за света и морала.

Надявам се повече млади хора все още да вярват, че това да си срамежлив не е лоша черта, а достойнство!

Да си срамежлив е предимство – така е!

Мълчанието е сила

Добрите слушателите са най-добрите събеседници. Срамежливите хора не говорят, само заради самия процес на говорене. Това ги прави невероятни слушатели и ценни приятели.

Изследване по темата съобщава, че почти половината от възрастните са засегнати от „нормална срамежливост“ и до 15% от „изключителна срамежливост“. И дори да си мислите, че сте единственият срамежливко сред приятелите си, това може никак да не е така, понеже при някои хора стеснителността не си личи толкова много.

Да си срамежлив е предимство

Срамежливковците са добри приятели

Ако гледате на вродената си срамежливост, като трамплин, а не като на наказание, може да извлече много ползи от нея. Ето и някои от тях:

Предимство 1: В общуването си с другите сте желан събеседник, защото умеете да слушате активно.

Предимство 2: Говорите премерено и това може да Ви спести много проблеми.

Предимство 3: По-чувствителни сте и обръщате повече внимание на детайлите.

Предимство 4: Премисляте повече преди да вземете дадено решение, което намалява вероятността за допускане на неприятни грешки.

Предимство 5: Проучвания доказват, че мозъците на по-срамежливите хора приемат и обработват входяща информация много по-бързо.

Е, все още ли мислите, че срамежливостта е лоша черта?

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.