Да тренираме или не, когато сме болни?

Инфографика

19.04.2015

Ако сте фитнес маниак, без съмнение сте чували този въпрос няколко пъти: по-добре ли е да се тренира или да се почива, когато боледуваме?

Да тренираме или не, когато сме болни?

Добрата новина е, че всъщност упражненията, изпълнявани по време на болест, грип например, могат да донесат много ползи на организма. Лошата новина е, че болестта не може  да се използва за извинение, за да си вземете почивен ден от тренировките.

Тялото е всеки ден под постоянна атака от гъбички, вируси и бактерии. То се защитава чрез няколко защитни механизми, като киселинни бариери в стомаха и белите кръвни клетки, които убиват всички нарушители.

Как подходящите упражнения могат да помогнат на тялото ни да се пребори с болестите? Умерените упражнения като бягане, ходене, йога, колоездене и плуване, в продължение на 30-60 минути стимулират вродения имунитет и засилват адаптивния имунитет.

Вижте още от Здравословно:

– Защо сме склонни към преяждане?

– Храна за настроение

– “Готови за лятото” – кулинарно предизвикателство 2

Твърде дългите тренировки обаче могат действително да увеличат риска от разболяване. Така, че бъдете внимателни. Ако действително се чувствате много отпаднали и безсилни, не правете упражнения повече от 15-20 минути.

Д-р Джон Берарди от Precision Nutrition дава повече информация за полезните и вредните тренировки по време на боледуване в следната инфографика:

Да тренираме или не, когато сме болни?

Източник: precisionnutrition.com

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.