Депресия и сега какво?

11.08.2017

Много материали са писани по тази тема. Самият факт, че тя е толкова популярна показва, че много хора днес имат този проблем. Това, което ще изложа са моите изпробвани в практиката причинно-следствени връзки за това как се появява депресията и какво може да се направи с нея.

Депресия и сега какво? Потърсете източника на проблема и го разрешете

Приеми, че имаш депресия

Много хора се страхуват да говорят за това на глас, притеснявайки се какво биха си помислили другите за тях. Затова започват да се преструват пред останалите и пред самите себе си. Но депресията не можеш да я излъжеш, рано или късно така ще те връхлети, че няма да има къде да се скриеш. Тогава освен всичко друго ще започнеш да изпитваш и яд към самия себе си и към другите хора, че не са те разбрали навреме и не са ти помогнали.

За да се избегне цялата тази драма просто признай, че си в депресия. Приемането на състоянието облекчава и премахва товара на преструвките. В крайна сметка не си нито първият нито последният човек, който е депресиран. Естествено, че ще има негативни коментари.

Потърси източника на проблема

Той обикновено се крие дълбоко, но за сметка на това е голям и няма как лесно да се пропусне. Обикновено това е някоя травма от ученическите години или неудовлетворение от работа или връзка с човека, с когато сме в момента. Не сме доволни от лихвата на кредита или чувстваме че даваме прекалено много от себе си за да не останем сами. Каквата и да е причината то тя е там.

Заетост и план

Няма как да напиша, че ще решите проблема. Ако беше толкова лесно едва ли щяхте да сте в депресия. Затова препоръчвам нещо по-добро от лекарства и това е заетостта. Когато ви споходят негативни мисли, избягайте от тях. Гответе, чистете, запишете се на курс, участвайте в благотворителна кампания. Каквото и да е. Имайте план за всеки един ден. Това няма да реши проблема, но ще направите нещо полезно за себе си и ще позабравите тревогите.

Следвайте своето темпо

Животът в момента е един маратон и всеки иска да получи все повече и повече от него. Няма нищо лошо в това. Но сега вие не сте затова спринтиране. Представете си, че в момента държите 20кг гиричка в ръка няма как да бягате с нея. Затова вървете напред със своето темпо, ако трябва спрете и поседнете.

Общуването

Имам златно правило в общуването, което лично аз спазвам винаги, когато съм в депресия. Ако другият човек знае за състоянието ви, това ще спести много догатки, въпроси и мъчителни отговори. Аз самата не говоря за депресията си, приела съм я и това е достатъчно. Не говоря за нея, за да не я превръщамв  част от ежедневието си. Когато сте с други хора оставете ги те да говорят, така ще научите нови неща, ще имате нови идеи и ще сте крачка по-близо до действителността.

На въртележка

Както живота, така и депресията си има своите пикове и спадове. Понасяйте всички етапи и помнете, че в каквото и състояние да се намирате, то няма да продължи вечно.

 

Автор: Гергана Георгиева

Етикети:

За автора

Списание VIP