Десет хиляди часа до съвършенството

Създаването на експерта

16.02.2015

„Успешните хора имат успешни модели на мислене, а най-добрите лидери изграждат забележителни лидерски навици.“ – Робин Шарма, „ Лидерът, който нямаше титла“

Никой не е бил роден научен! Колкото и тривиално да ви звучи, не подминавайте този ред. Нима си мислите, че най-добрите спортисти в света не са вложили хиляди часове работа, докато помиришат успеха? Нима си мислите, че хората които са стартирали бизнес успешно, не са се лишили от хиляди неща? Излезте от своя си свят, в който все другите са ви виновни за всички непредприети стъпки. Всеки сам кове съдбата си. Какво чакате, някой да дойде и да ви каже „Моля заповядайте на работа при нас, да ви даваме по 2 000 лева заплата“? С чакането и ще си останете…

Не искам да обидя никого с горните редове, но нека си говорим истината. За да ви уверя в това, че за да постигнете нещо, трябва да вложите хиляди усилия, ще ви запозная с една теза, изложена в книгата на Робин Шарма „Лидерът, който нямаше титла“.

Десет хиляди часа до съвършенството – създаването на експерта

Спортисти, музиканти, актьори,… всички те са се борили със зъби и нокти да пробият пашкула на гъсеницата и да се превърнат в пеперуди. И всички те имат нещо общо помежду си – посветили са приблизително десет хиляди часа за усъвършенстване на уменията си.

Вижте още: Кризите съдържат изключителни възможности

Най-добрите учени са посветили приблизително десет хиляди часа на съсредоточени изследвания и концентрирано четене, за да стигнат до гениални прозрения. Най-добрите спортисти са вложили около десет хиляди часа, за да се изкачат на последното стъпало, под номер 1. Най-добрите артисти са упражнявали десет хиляди часа уменията си, за да станат най-добрите.

Десет хиляди часа до съвършенството

Снимка: pixabay

Каква е формулата на успеха?

Фокус + Време = Съвършенство

Кратко, просто и ясно, без да са ви необходими особени познания по математика. В тази формула няма неизвестни, в нея константите са видими и постижими за всеки. За тях, за вас, за мен.

Десет хиляди часа фокусирани усилия и целенасочена практика в определено умение са нужни за се достигне състоянието „Най-добър в света“. И всичко това се свежда до около десет години от живота на индивида, включващи сън, време за почивка и времето, прекарано с други хора.

За жалост по-голямата част от човечеството дори не опитват да изминат и половината път. Ако повече хора разберат колко велики биха могли да бъдат, ако се постараят повече, светът щеше да изглежда по друг начин.

Ще завърша с един откъс от книгата „Лидерът, който нямаше титла“ (горещо ви препоръчвам да я прочетете).

„Само че съвършенството изисква време, усилия и търпение. А твърде много хора сред нас не се посвещават на тази цел. Или се отказват прекалено рано. И после се чудят защо не стават суперзвезди.“

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.