Дизайн за целия свят – Маргарет Стюарт

Директор на продуктовия дизайн на Facebook

27.10.2014

Един много любим мой TED talk, който подчертава важността на малките детайли, които всъщност са важните свързващи камъчета във всяка една структура. „Няма такова понятие, като малки неща“, казва Маргарет Голд Стюарт, директор на продуктовия дизайн на Facebook. Когато мислите за големи неща, за големи структури, всеки един детайл е еднакво важен, независимо дали ще са гредите, които градят основата или ще са малките пирончета, които свързват елементите в едно цяло.

„За какво си мислите, когато чуете думата дизайн?“, Маргарет Стюарт говори за дизайна, за който по принцип не мислите – проектиране на дигитални системи, които се използват от милиарди хора всеки ден.

Част от примерите, които Стюарт дава са търсенията в Google, които са над 1 милиард на ден; качваните в Youtube видео клипове на ден, които са повече от излъчванията на всички американски телевизии за последните 5 години, взети заедно. А чрез Facebook се обменят снимките, съобщенията и историите на повече от 1,230 милиарда души или около 1/6 от човечеството.

„Това, което е наистина трудно при проектирането в голям мащаб е, че изисква странна комбинация между дързост и смирение. Нов наболял проблем е, че няма дизайнерско училище, което да преподава дизайн за хората.“

С работата си в компании, като Youtube и Facebook, Стюарт и нейните колеги са научили много за това как да работят в голям мащаб.

Дизайн за целия свят – 3 урока от Маргарет Голд Стюарт

1.. Няма такова нещо, като малък детайл

Маргарет дава много добър пример за този урок, с редизайна на Facebook лайк бутона. За това мъничко правоъгълниче, на дизайнера са му трябвали 280 часа, в период от няколко месеца. Ще попитаме защо се влага толкова огромно количество време в нещо толкова малко. Отговорът на Марта е кратък и ясен – „Когато се проектира за света, няма такова нещо, като малък детайл“. Facebook like и share бутоните се използват в над 7.5 милиона уебсайтове и се виждат над 22 милиарда на ден. Това са си големи цифри, стоящи зад бутон с размери 50×20.

Дизайн за целия свят – Маргарет Стюарт

Маргарет Стюарт, директор на продуктовия дизайн на Facebook

2.. Как да използвате данни

„Facebook разполага с огромно количество данни за това как потребителите се държат, но анализирането не е просто следене на цифрите.“ Като пример Маргарет Стюард дава опцията на Facebook за докладване на снимка за спам и злоупотреби. След проучване на всички докладвани снимки се оказва, че едва един малък процент нарушават стандартите. Оказва се, че много от тези фотоси са всъщност на човека, който ги е докладвал, защото иска да бъдат премахнати. Това е сценарий, за който екипът не се е замислял преди. Затова добавят инструмент, с който да се поиска от човека качил снимката да я свали. Но и това не проработва добре, само 20% от хората използват опцията. След като 2 от стратегиите не проработват, екипът се консултира с експерти в областта на разрешаване на конфликти. Те съветват да накарат хората да изразят как снимката, която искат да свалят ги е накарала да се чувстват. Сега опциите са разширени и когато искаш да докладваш снимка избираш защо, както и имаш опция да напишеш съобщение/коментар на човека, който я е качил. Това оказва огромно влияние, в сравнение с предишните 20%, вече 60% от потребителите използват тази опция.

„Във Facebook използваме много данни, но също така и итерация, изследвания, тестове, интуиция и човешка съпричастност. Това е изкуство, както и науката.“

3.. Управлявайте промените внимателно

Стюарт прекарва и много време в проектиране на въвеждането на промяна.

„Хората могат да станат много ефективни в използването на лош дизайн“, казва тя. Дори промените да са за добро, първоначално на потребителите им е много трудно да ги приемат. Тук мисля, че много от нас биха се съгласили с думите ú на 100%. Помните ли какво е усещането, когато се събудите, влезете в профила си и виждате промяна? Чувство на объркване и гняв, че тъкмо се свикнали с нещо и хоп те го сменят.

Стюарт обяснява това с типа на платформата. Facebook е потребителското съдържание, тоест всички ние сме негови собственици и съвсем нормално изпитваме привързаност към него.

Източник: http://www.ted.com/

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.