Дизайнер или нещо повече от това…

Sophie Ainsel

31.10.2017

Днес ще се срещнем с Яна, (Sophie Ainsel). Тя е различна, креативна и обича да експериментира. Нека видим какво ще ни разкаже за себе си.

Дизайнер или нещо повече от това?

1. Разкажи на мен и нашите читатели коя е Софи?

Определям себе си като артист, не като моден дизайнер, защото винаги изкуството е било моята страст. Думата мода напоследък се използва в комерсиален смисъл, а всичко, което се опитвам да правя е в работата ми да има послание и артистизъм. Обичам пънк културата и инди сцената на Англия, и това до голяма степен определя и коя съм аз, като характер и възгледи.

Дизайнер или нещо повече от това...

Снимка: Sophie Ainsel

2. Кога разбра, че модата е това, което те кара да се чувстваш щастлива и искаш да се занимаваш с това начинание?

Още от тийнейджърските ми години исках да изглеждам различно и правех мой си стил от стари модифицирани дрехи. Всъщност интереса ми към модата не е толкова насочен към това да облека другите, колкото към идеята да правя за себе си неща, с които да изглеждам добре. А когато и други ги харесват, това е супер.

3. Кой или какво те вдъхнови да се занимаваш точно с мода?

Основното ми вдъхновение е уличната мода, музиката, която слушам и експресионизмът, като начин на изразяване. Харесвам много дизайнери от английската школа, като влияещи ми в момента ще спомена Gareth Pugh (Гарет Пю) и наскоро откритата от мен Dilara Findicoglu.

4. Кое е най-голямото ти професионално постижение до момента?

За себе си смятам за постижение да имам собствени клиенти, да успявам да се издържам сама, работейки за собствена марка и да нямам шеф над мен. От гледна на точка на конкурси, имам три спечелени в България и последната ми нова „награда“ е, че бях одобрена за участие в най-известния базар за ръчно изработени артикули в Лондон – Camden Lock.

5. Какво те вдъхновява, за да бъде ползотворна работата ти?

Вдъхновява ме, колкото и да е странно, чувството на неудовлетвореност. Защото, когато се чувствам много можеща, това спира развитието ми и се самозабравям. Но когато виждам грешки и чувствам, че нещата, които правя са посредствени, това ме кара да седна и да работя с часове и дни, докато не сметна, че поне според моите високи критерии се е получило максимално добре. Социалните теми, които искам да предам чрез нещата си, също са ми голям мотиватор. Хората са станали много консуматорски настроени и винаги искам да създам нещо, което един вид да им предава силно послание, за света, за всичко, което не е розово и светло и което трябва да ни замисля.

6. Би ли заменила работата си с някакво друго начинание?

Бих могла да се отдам само на рисуване, но това всъщност не е заменяне, а част и от сегашната ми работа, така че отговорът е не.

7. Какви са бъдещите планове относно професията ти?

Декември заминавам за Лондон и се надявам там да правя по-добри и по-професионални неща, които да се харесват. Това е най-близкият ми план. Не обичам да правя далечни планове, никога нищо не се случва по план.

8. Пожелай нещо на нашите читатели!

Пожелавам им да бъдат с фантазия, да виждат между редовете и винаги да се замислят, дали това, което смятат за нормално всъщност е.

Етикети:

За автора

Теодора Тенев

Казвам се Теодора Тенев, на 27 години. Завършила съм специалност ,,Маркетинг" в Русенския университет ,,Ангел Кънчев". Обичам да чета и пиша и това са едни от любимите ми занимания, които ме правят истински щастлива. Освен да пиша статии, до момента съм написала и книга, която се казва ,,Игрите на съдбата". Искам да се развивам в насока, която да може да ми позволи да пиша за неща, които ме вълнуват и искам да се докосна до хората чрез текстовете, които пиша.