Димитър Данаилов за Code Week Varna

Второто издание на Европейската седмица на програмирането ще се проведе от 11 до 17 октомври 2014

09.10.2014

Тази седмица морската ни столица ще е домакин на второто издание на Европейската седмица на програмирането, която ще се проведе от 11 до 17 октомври 2014 година. Инициативата е част от глобалния формат Europe Code Week (#codeEU), който е подкрепен от Европейската комисия.

Europe Code Week Varna има за цел да популяризира уменията по програмиране в Европа, като част от решението на глобалния проблем с младежката безработица. Събитието ще се проведе в Beehive Co-working Space Varna. В продължение на седем дни ще има ежедневни практически лекции по различни теми, свързани с програмиране. Програмата за седмицата може да видите на http://codeweek.beehive.bg/.

Code Week Varna – Димитър Данаилов (CTO на 158ltd.com) ще ни разкаже малко повече за програмната седмица и за своето участие в нея

Димитър има дългогодишен опит като софтуерен програмист. Специалист е в областите: Java, PHP, Android, Mobile Development, Ruby on Rails, Javascript, HTML 5. В момента усилено разучава Cloud-технологии, Windows 8, Node.js, Asp.Net, Angularjs, Dart. През последната година влага опита и усилията си в изграждането на ИТ-общност във Варна. Успешно провежда курсове по Android и Javascript Development, като част от инициативата за сформирането на специализирана общност в морския град. Димитър е част от организаторите на “Cloud Conf Varna” и на “Startup Weekend Varna”.

На 11.10.2014г., от 11:00 часа той ще представи лекцията “Ruby on Rails”, на която всички присъстващи ще имат възможността да направят своето първо приложение.

Какво е  Ruby on Rails?

Димитър: MVC Framework базиран на програмния език Ruby. Създаден е през 2005г. По-големи сайтове, които са написани на Ruby on Rails са: Heroku, Cruncbase, Groupon, Bloomberg, SoundCloud и др. Целта му е създаване на уеб базирани приложения. Може да го използва всеки, който има желание да се занимава с програмиране. В някои университети и училища се започва с точно този език.

Има ли специфични особености?

Димитър: Да, но ще ни трябва цяла лекция, за да обясним всички. Като цяло синтаксисът му е доста различен и е доста по-красив, като код от другите програмни езици. Добре е да се знае, че много от големите промени, който настъпиха в Java и .NET света бяха рефлектирани от навлизането на Ruby on Rails.

От колко време използвате този програмен език?

Димитър: Използвам го от четири години. В момента активната версия на Framework-a е 4.+. Аз имам опит още докато беше версия 2.+.

Интервю с Димитър Данаилов

Димитър Данаилов за Code Week Varna

За какъв тип проекти се използва?

Димитър: Използвал съм го за няколко европейски проекта – тип социални мрежи за холандския и английския пазар.

Как виждате бъдещето на Ruby on Rails?

Димитър: Бъдещето на продукта определям, като обещаващо. С всяка изминала година се увеличава броят на хората, които разработват софтуер на Ruby on Rails.

В момента компании като Microsoft и Google се опитват да привлекат проекти, които са писани на Ruby on Rails. Тази пазарна политика се сформира в последните 18 месеца.

Как ще протече лекцията, която ще водите на Europe Code Week?

Димитър: Типичен IT Workshop – няма да имаме слайдове и други материали. Всичко ще се случва live и 90 минути ще се упражняваме да пишем Ruby on Rails приложения.

Защо се включвате в тази инициатива?

Димитър: Включвам се, защото съм социално ангажиран. Смятам, че има нужда от подобни инициативи и винаги се включвам с удоволствие. Участвал съм в Startup Weekend Varna и в момента организирам и провеждам курсове по програмиране. Смятам, че ще бъде забавно.

Вижте още: Интервю с Галин Желязков

В представянето Ви пише, че работите за обособяването на ИТ-общност във Варна. Какво налага нуждата от създаването на такава?

Димитър: Първото и най-важното  – това е културата, заложена в ДНК-то на професията „програмист“. Смятам, че това е главната причина в момента тази индустрия да изживява своя бум и както много хора казват: в момента се намираме в третата индустриална революция.

Защо избрахте професията на софтуерен програмист?

Димитър:  От малък се занимавам с компютри и винаги ми е била интересна тази материя. Преди да стана програмист дълго време бях геймър, но ми омръзна и реших да видя как е да си от другата страна. Сериозно с програмиране започнах да се занимавам през 2007 г.

С какво те привлякоха от 158ltd.com към своя екип?

Димитър: Преди четири години те ми дадоха шанс да стартирам своята кариера. Основно предимство на 158ltd.com, е че сами изграждат кадри в IT сферата. В сравнение с другите фирми, тази не работи само с една технология при изграждането на проекти, каквато е масовата практика в бранша. Работим в интернационална среда, с клиенти от четири континента, на които предлагаме пълна гама софтуерни решения. През 2010 г. положението на IT пазара беше коренно различно и свободните позиции за стажанти или Jr. Developer-и, които се появяваха за една календара година, се брояха сигурно на пръстите на едната ръка. Просто тогава такъв беше пазарът на труда, заради Световната финансова криза. Привлече ме това, че на интервюто за работа разбрах, че съществува Ruby on Rails, като програмен език и трябва да се включа в проект за Холандия, който ще се разработва на него.

Възползвайте се от безплатните лекции, уроци и уъркшопове по програмиране по време на Code Week Varna, От Събота, Октомври 11, 2014, 10:00 часа До Петък, Октомври 17, 2014, 19:00 часа.

Аз мога в България

Присъедини се към Нас!