“Днес, човекът е воден от силите, които е отприщил” – Хосе Мухика

Прочетена наскоро статия на тема “Развитието на планетата”, базирана на думите на уругвайския президент Хосе Мухика, ме накара сериозно да се замисля върху глобалните проблеми на човечеството.

dirt

Думите, които се запаметиха в съзнанието ми, още след първия прочит са: “Човек не ръководи днес силите, които е отприщил, а те ръководят него”. Колко много истина има в думите на този мъдър човек. Много хора не приемат неговите разсъждения, нито начина му на живот, като го обвиняват в парадиране на прекалена доброта и състрадателност. Както може би сте чували, Хосе Мухика е най – бедният президент в света. Това е общественото виждане, но както той самият казва “Мога да живея само с това, което имам”. Уругвайският президент дарява 90% от месечната си заплата за благотворителност, като с останалите 10% живеее в малка селска къща и кара автомобил модел 1987г.

“Обществото на консуматорите”

Да, в днешно време всички ние сме огромни консуматори и замърсители на природата. Постоянно се оплакваме от катаклизмите, но кой е виновен за това? Отговорът – ние самите, човечеството, което не може да контролира природните сили, които е отприщило. И в последните години видимо се наблюдават “плодовете” от нашите консуматорски взаимоотношения с природата.