До Африка и обратно

... с Михаела Стойкова

22.10.2017

Михаела Стойкова е едно различно и съпричастно към човешката болка и страдание момиче. Тя е готова да помогне с каквото може и го прави от сърце..

До Африка и обратно с Михаела Стойкова

1. Разкажи накратко коя е Михаела Стойкова?

Мечтател, дете, изследовател, борец на светлината, слуга на Бог.

2. Разкажи ни за професията си и как се реши точно това да избереш?

Аз съм основател и проджект мениджър в НПО „Операция Плюшено Мече“. Ние сме активни вече от 10 години, но само от една сме регистрирано сдружение в обществена полза. Преди това бяхме гражданска доброволческа инициатива и се занимавахме само с Коледната ни кампания, която има за цел да сбъдва Коледните желания на деца в неравностойно положение – деца лишени от родителска грижа, деца с увреждания, деца в риск и възрастни с умствени увреждания. Всяка година събираме желанията на такива деца, младежи и възрастни от цяла България и благодарение на нашите сърцати и доблестни дарители в страната успяваме да зарадваме всеки един от нашите бенефициенти, освен с желания от него подарък и с внимание, любов, подкрепа и приятелство. Този октомври вече започнахме и целогодишна менторска програма „Скритите таланти на България“ (именно причината, поради която се регистрирахме – да имаме целогодишен достъп до деца и младежи, на които искаме да помагаме). Новата ни програма всяка година ще избира даровити деца и младежи, на които да предостави възможността да следват мечтите си, като развият таланта си – програмата предоставя лични ментори и учители, достъп до семинари, работилници, състезания, материали нужни за развитието на таланта им и среща с известни и успели личности в тяхната сфера на развитие. За учебната 2017-2018 вече сме започнали работа с 8 деца и младежа от Варна, Бургас, София и Видин. Повече за самите деца можете да научите в страницата ни www.plushenomeche.org. Не съм избирала аз професията си – тя сама ме избра, за което съм безкрайно благодарна. Всичко почна като че ли на шега преди цели десет години с посещението на един дом за деца лишени от родителска грижа в град Бургас и се разрасна до кампания на национално ниво, която вече 3 години под ред посещава деца от всички 28 региона на страната (7000 през 2015 и 7000 през 2016), а старта на менторската ни програма ще промени всичко из основи.

До Африка и обратно

Деца, лишени от родителска грижа в Африка

3. Разкажи на мен и нашите читатели за пътуването ти до Африка?

От две години пътувам всяко лято до Уганда, където работя към проект за грижа за деца лишени от родителска грижа. Миналата година бях учител в класна стая на 30 деца, а тази година се грижех за 8 новородени бебета. Работата там е тежка, но награждава, защото виждаш резултати веднага и знаеш, че наистина имат нужда от всякаква помощ. Децата са истински ангели, жадни за знание и внимание. Хубавото на проекта е, че когато аз си замина след мен идват други доброволци, които поемат щафетата и така децата целогодишно имат учители и персонал, които да се грижи за тях. Там лишенията са от базисно ниво – говорим за липса на вода, храна, дрехи, обувки и учебници. Играчките и сладките са пълен лукс и голяма рядкост.

4. С какво това начинание допринесе за твоето вътрешно Аз и промени ли те то по някакъв начин?

Приоритетите ти коренно се променят веднъж щом се прибереш от Африка. Вече няма значение с какво си облечен, какво ще си купиш тази седмица, за да се зарадваш и кога пак ще можеш да си позволиш да отидеш на ресторант. Вече има значение, как можеш да помогнеш дори с малко, на някого от другия край на света. Нищо вече не е даденост – питейната вода, топлият душ, хубавата храна, всеки предмет вкъщи. Но най-важното е, че не трябва да забравяш да се усмихваш – всеки ден , ако може по цял ден. Хората там са бедни и страдат от големи лишения, но сърцата им ликуват и са пълни с любов – любов към новия ден, към изгрева, към порутената им сламена къщурка с кирпичени тухли и малкото богатство, което имат на този свят, а именно общността и обединеността.

До Африка и обратно

Сираче от Африка…

5. Чувстваш ли се удовлетворена след това пътуване?

Винаги. Трудно е да си тръгнеш от това място, но знаеш, че твоята мисия те чака в България и се връщаш с нови сили и идеи. Тук нищо всъщност не е толкова страшно, колкото ние си мислим, че е. Хората по света изживяват войни, губят цели семейства, домове и дрехите на гърба си, буквално умират от глад или пък стават свидетели на нечовешки дела. Ние с какво можем да се оплачем в България!

6. Би ли се върнала отново там?

Надявам се да имам възможността да го правя всяка година дори и за малко, ако имат нужда от моята помощ разбира се. Опитвам да помагам от България до колкото това е възможно. В момента говорим с организаторите на място за построяване на нов дом/училище за децата и това е изключително грандиозен и скъп проект, за които тепърва ще се търси финансиране.

До Африка и обратно с Михаела Стойкова

Михаела Стойкова

7. Коя е най-голямата ти страст?

Любовта към хората. Всички сме различни и всеки един от нас е един микрокосмос – малък свят изпълнен с истории, дела и уроци. Няма нищо по-хубаво от разликите между всички нас – те правят светът ни шарен и вълнуваш и те ни движат към това да искаме да сме по-добри.

8. Пожелай нещо на нашите читатели?

Пожелавам на Вашите читатели да се събуждат с усмивка и изпълнени с надежда и желание за чудеса през новия ден. Пожелавам им да не са само свидетели на чудеса, но да бъдат чудото за някого.

Етикети:

За автора

Теодора Тенев

Казвам се Теодора Тенев, на 27 години. Завършила съм специалност ,,Маркетинг" в Русенския университет ,,Ангел Кънчев". Обичам да чета и пиша и това са едни от любимите ми занимания, които ме правят истински щастлива. Освен да пиша статии, до момента съм написала и книга, която се казва ,,Игрите на съдбата". Искам да се развивам в насока, която да може да ми позволи да пиша за неща, които ме вълнуват и искам да се докосна до хората чрез текстовете, които пиша.