До Чикаго и назад..

14.10.2013

Измина време и Списание VIP получи шанса да лети отвъд океана, за да се докосне до космополита на така наречения „друг свят”. След изморителните часове пътувания из страната на неограничените възможности, най – после пристигнахме във Ветровития град, или наричан накратко от местните Chi Town, или просто на български Чикаго. Радостни сме да Ви представим безброй интересни факти за града на именитите Булс, личното си мнение от видяното, придружено със снимков материал. Улици, изпълнени с хора от най – различни националности. Шум на преминаващи на близо коли. Сгради, надпреварващи се помежду си, коя ще се изкачи по-високо в небесните висини. Чикаго. Нека започнем нашето пътуване с малко исторически факти. Чикаго е създаден през 1833 година, а името на града произлиза от американско- индианската дума „шикава”, която в буквален превод означава „ див лук”. Странно, нали? Още от първите си години, ветровитият град е бил основен и ключов транспортен и търговски център в Щатите. Почти 40 години по-късно, през 1871 година, голям пожар опостушава една трета от града, но въпреки всичко той бързо се възтановява и дори разраства. Еталон за просперитета на Чикаго е и първият в света небостъргач, извисил се в небето през далечната 1885 година. Днес, ветровития град е третият по големина град в САЩ със своите близо девет милиона и петстотин хиляди жители в агломерация.

Нека поговорим за населението. Разбира се, трудно е да се каже колко на брой националности живеят и пребивават в Чикаго, но основните етноси са ирландци, италианци и поляци. Тук нека отворим скоба, че в града на Willis Tower, която ще споменем по-късно е и най-голямото българско общество в САЩ, с близо 250 хиляди души. Гордо можем да заявим, че Чикаго добре познава традициите ни, благодарение на множеството родни храмове, магазини и заведения, обогатяващи културата на града.

По неофициални данни от местни жители, научихме, че за да стигнем от южната до северната част на Chi Town трябва да пропътуваме респектиращите 44 километра. При тези условия личния автомобил е повече от задължителен, не мислите ли?

Downtown, Чикаго. От къде да започнем? Несъмнено Willis Tower. Построена е през 1973 година, и с височината си от 443 метра(110 етажа) заслужено печели приза за най-високата сграда в САЩ, и втора по височина в целия свят след Бурж Халифа в Дубай. На върха и можете да се насладите на невероятната гледка от изцяло стъклени тераси. Изживяването е невероятно. Страшно, но невероятно!

След няколко часово обикаляне в стотиците на брой магазини, се насочваме към Millenium Park, който също е от символите на ветровития град. Несъмнено, прекрасно място за отдих. До 2010 година е посетен от над 4 милиона посетители. Планирането му започва през 1997 година, строежът през 1998, като паркът е трябвало да бъде завършен през 2000 г, в чест на новото хилядолетие. Куриозно или не, церемонията по отварянето е през 2004 г. Може би плановете им не са били достатъчно прецизни. Печели безброй награди за оцеленяване и е считан за едно от най – известните места в Чикаго. Ситуиран на брега на езерото Мичиган, Millenium Park предлага на своите посетители приятна атмосфера и незабравима гледка. Едно от местата, което трябва задължително да посетите е така наречената „Врата към облаците” (Cloud Gate) или казано на жаргона на местните „ Бобчето” (The Bean).

До Чикаго и назад..

Ако се чудите за какво говорим, това е скулптура, създадена от британецът от индийски произход Anish Kapoor. Спецификата и красотата на „Бобчето” е неговата гладка повърхност, която отразява по перфектен начин околната среда. С едно обаче не сме съгласни – с тежината си от близо сто тона, и височина от почти 20 метра, авторът май малко е объркал пропорциите на бобче, ако е искал да бъде всичко автентично.

Несъмнено Чикаго е един от най-красивите градове в САЩ. Ветровитият град предлага на посетителите си безброй места, които ще оставят незабравими спомени в съзнанието им. До Чикаго и назад ще се разходим отново в следващата част на отвъд океанското ни приключение, обръщайки внимание на спортните постижения на града. А до тогава…. Останете със Списание VIP и се наслаждавайте на прекрасните места от света, в компанията на човека, който обичате, и прекрасното ни списание, както направихме Ние.

 

Етикети:

За автора

Георги Кърчев

Здравейте. Казвам се Георги Кърчев и съм студент в Икономически Университет Варна. Занимавам се с изготвяне на информационни материали, като любимата ми област за развитие са Връзките с обществеността. В свободното си време се занимавам с музика и изобразително изкуство. Обичам да пиша на всякакви теми, които влияят на даден аспект от живота ми - спорт, икономика, чисто човешки отношения. Смятам, че непостижими цели няма, стига да има желание за развитие. На мнение съм, че въпреки трудностите, в България не е невъзможно да се създаде успешен бизнес и съответно нормален начин за живот, стига хората да променят начина си на мислене от негативен на конструктивен.