Как да добавим допълнителни часове към деня си

5 лесни трика

03.08.2015

Освен, че най-голяма част от деня се отделя на съня, как прекарвате останалото време? Отговорът е най-вероятно занимание свързано с някакъв вид медия – всичко, от четене на имейли, статии и книги до слушане на подкасти и гледане на видеа в YouTube. Всъщност средностатистическият човек прекарва повече от осем часа, консумирайки медии онлайн.

А ако намерите начин да увеличите скоростта на четене и/или гледане? Бихте могли да добавяте допълнителни часове към всеки свой ден.

Как да добавим допълнителни часове към деня си с няколко лесни трика

1. Използвайте визуален водач при четене

Според Джим Куик, основателят на Kwik Learning, трябва да използвате визуален водач (пръст, химикалка, компютърна мишка), за да подчертаете всяка дума, която прочетете. Господин Куик казва, че този подход веднага увеличава скоростта на четене с 25 до 50 на сто, като се съсредоточава вниманието и се намалява регресията (където очите ви автоматично препрочитат думи).

2. Разширете своето възприятие

В блог пост, авторът и предприемач Тим Ферисс казва, че обучението на зрението да регистрира периферията по-ефективно, може да увеличи скоростта на четене с повече от 300%.

За да получите по-добри резултати от четенето в периферията, Ферисс предполага, че вместо да започнете с визуален водач при първата дума на всеки ред и да завършите с последната, започнете с една дума преди първата и завършете с една след последната дума. Така ще се научите да четете бързо и периферията от думи.

3. Елиминирайте микро-разсейванията

Проучвания доказват, че честите прекъсвания (разсейвания) през деня, консумират 28% от работния процес и водят до значителна неефективност. Докато работите или учите, четете нещо важно, си пуснете успокояваща музика, която да ще ви помогне да остане концентрирани за по-дълго време.

4. Прелистете преди да прочетете

Научната литература е трудна за четене, понеже си има начало, среда и край, които не могат да се пропускат. Докато при другата литература не е нужно да четете всичко.

Можете да следвате правилото 80/20 и да се съсредоточите върху частите от книгата, които са най-подходящи за вашите интереси.

Как да добавим допълнителни часове към деня си

5. Използвайте правилните инструменти за всички видове медии

Бързото четене вече не е само техника, която трябва да се усвои. Може да използвате редица полезни инструменти за да консумирате цялото съдържание, включително аудио и видео много по-бързо:

Четене: полезни програми и приложения

Spreed

– Speed Reader

Слушане: полезни програми и приложения

– Audible

Гледане: полезни програми и приложения

– YouTube

– Enounce

 

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.