Добрият лидер мотивира

Вие сте външната опаковка на продукта или услугата

26.05.2013

Едно от най-важните умения на добрия лидер е да може да мотивира хората си. За да работят по-ползотворно и продуктивно, всички имат нужда от подкрепа, стимул и вдъхновение. Ако лидерът им ги спестява, то те няма да са сигурни дали това, което правят е правилно и от там ще дойдат и проблемите в техните кариери. Забелязва се, че много лидери смятат, че е по-добре да се карат и да повишават тон за щяло и нещяло, отколкото да подкрепят и вдъхновяват подчинените си. Подкрепата и мотивацията изгражда доверието, таланта и сигурността в хората, а не кавгите и напрежението.

Добрият лидер мотивира и води останалите към върха на планината

Списание VIP ще ви предложи няколко съвета за по-продуктивно и мотивиращо лидерство, с което да развиете потенциала на своите хора, а от там вашия бизнес.

1. Потенциал – преди да мотивирате и вдъхновявате някой, първо трябва да откриете най-силните му страни. Щом сте го наели на работа, значи сте видели нещо в него. Всеки има силни и слаби страни, а Вие сте човекът, който трябва да помогне на подчинените си да развият само силните. Като лидер, трябва да се интересувате от всички. Ако се отнасяте с пренебрежение към своите подчинени, не очаквайте те да Ви уважават и да имат респект към Вас. Всичко започва с опознаването на човека.

2. Бъдете толерантни – бъдете искрени с хората си. Едно от най-силните оръжия за мотивация, е да им признавате качествата и успехите и колко са важни те за Вас и вашия бизнес. Това не е срамно за един лидер, точно обратното. Прави Ви уравновесени и спокойни, а това ще се прехвърли и върху персонала Ви, което е добре за Вас.

3. Бъдете честни – това, че сте лидер не означава, че не може да споделяте властта с останалите. Вие може да работите редом с тях, да им помагате да се справят с трудностите и същевременно да сте най-отпред и да ги дърпате напред, а не те да дърпат Вас. Лидерът мотивира с фразата „Ние„, което показва, че той държи на всички. За да върви бизнесът, трябва да изградите силен, сплотен, мотивиран и продуктивен екип, иначе сте обречени на провал. Водете открита комуникация с всички, изслушвайте техните идеи и им давайте шанс да говорят. Ако те се чувстват комфортно на работното си място, ще могат да споделят мнения и идеи и да говорят открито помежду си, а това е гаранция за страхотно работно място, следователно и по-продуктивен екип.

4. Бъдете пример – Вие сте лидерът. Вие сте външната опаковка на продукта или услугата. Вдъхновявайте другите, чрез своите качества. Поемайте ангажименти към техния растеж, помагайте им да израстват и да се учат. Давайте им съвети в области, в които сте компетентни. Бъдете техен лидер, както и учител. Бъдете пример във Вашата организация и наложете такива правила, които са справедливи за всички, не предизвикват излишни интриги, и то успехите Ви ще дойдат неимоверно.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването