Добрите хранителни навици на заетите хора

Не пренебрегвайте здравето си, колкото и заети да сте

23.03.2016

В забързания свят, в който живеем, хората са толкова погълнати от ежедневните си задачи, че често забравят да се погрижат за собственото си здраве. Хапаване на крак, лоша и преработена храна, липса на достатъчно физическа акивност,… – все последици от динамиката на нашия живот. Ако и ти, читателю, си един от тези хора, спри за малко и прочети как да се храниш добре, дори и при силно натоварен график.

Добрите хранителни навици на заетите хора – не пренебрегвайте здравето си

1.. Ограничете приема на захар

Ако много обичате да си похапвате десерти с бяла рафинирана захар, опитайте се да ги заместите с такива, които са подсладени със стевия. Не се отказвайте от сладкото, просто заменете вредните преработени десерти с такива, които съдържат повече натурални съставки.

2.. Включете повече растения в менюто си

Запасете се с повече ябълки, банани, зелени салати, моркови и въобще всички зеленчуци и плодове, които обичате. Целта е 80-90% от дневния ви прием на храна да е от растителен произход. Това ще ви гарантира, че сте се чувствате заредени с повече енергия.

3.. Ограничете месото до два пъти в седмицата

Нашият съвет не е да се ограничавате, а да хапвате от всичко, но в умерени количества. Това важи и за месните продукти. Ако намалите приема им и заместите някои от месните си хранения със зеленчуци, ще осигурите на тялото си повече фибри, антиоксиданти и витамини.

Добрите хранителни навици на заетите хора

Включете в менюто си повече плодове и зеленчуци

4.. Намалате похапването на яйца и млечни продукти

Човешкото тяло не се справя добре с преработването на млечни продукти. По темата обширно са писали много известни нутриционисти. Освен това кравето мляко например съдържа висок процент мазнини и захари. Вместо от млечни продукти, може да получите дневната си доза калций от някои зеленчуци като къдраво зеле, броколи и спанак.

5.. Хранете се седнали

Храненето на крак е лошо за храносмилането. Лека закуска докато вървите към работа е ок, но за следващите хапвания, си отделете поне 15 минути, за да седнете спокойно и да се нахраните.

6.. Пийте вода в правилното време

Ако искате да намалите приема на храна на ядене, изпийте чаша вода около 30 минути преди хранене. А след хранене поне 20 минути не поемайте течности, дайте време на стомаха си да раздроби храната.

7.. Яжте ядки все ден (но не прекалявайте)

Ядките намаляват нивата на така наречения “лош холестерол” с близо 20%! Проучвания показват, че хората, които ядат две шепи ядки на ден имат значително по-нисък процент на смъртност. Говорим за ядки в сурово състояние.

Не пренебрегвайте грижите за тялото си, хранете се добре, движете се повече и се усмихвайте!

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.