Допълнителни почивни дни за непушачи

Японска компания стимулира служителите си да откажат цигарите

05.11.2017

Ползите от грижата за себе си са очевидни и не е нуждо да ви убеждаваме в тях. Чувствате се по-добре, по-продуктивни сте и като цяло можете да донесете повече радост в работата и личния си живот.

Допълнителни почивни дни за непушачи – мотивация за служители в Япония

В маркетинговата компания „Пиала“, базирана в Токио, има още едно преимущество, за да не се компрометира вашето здраве. По-специално, ако не се пуши, като награда се получава допълнителна почивка. Управниците тази есен създават и въвеждат ново правило за своите служители – на непушачите се разпределят шест допълнителни дни за почивка. Те преценяват, че компенсират 15-минутните почивки, които пушачите ползват, за да възнаградят служителите, които не пушат.

Двадесет и два процента от японските граждани пушат, а главният изпълнителен директор на „Пиала“, Takao Asuka, смята, че планът му може да помогне за намаляване на тази цифра. Особено след като 35% от служителите му са пушачи. „Надявам се да насърча служителите да се откажат от тютюнопушенето чрез стимули, а не чрез санкции или принудителни мерки“, заяви Takao в интервю за The Japan Times.

И ако смятате, че американците например работят много (миналата година едва 54% от американските работници са ползвали всичките си ваканционни дни), то в Япония има още по-голям дисбаланс. Данните от 2016 г. установяват, че 20% от 10 000 анкетирани японски работници, казват, че са работили повече от 80 часа извънреден труд всеки месец.

Колкото и добра да ни се вижда идеята на японската компания „Пиала“, ако хората сами не осъзнаят нуждата да се откажат от пушенето, няма как някой да им го втълпи. И все пак хубаво е, че има хора по света, които мислят малко повече за общото благо.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.