Другите и ти – какво е комуникацията за нас?

Комуникацията е неизменна част от живота ни

14.03.2017

Човекът е социално същество и искаме или не ние сме част от обществото. Ежедневно ни се налага да контактуваме с различни хора. Някои от тях срещаме за миг, с други общуваме в продължение на години. Има хора, с които ние приятно да общуваме и такива, с които предпочитаме да не се срещаме. Във всички случай комуникацията е част от живота ни. Най-често тя се провежда в следните ситуации.

Другите и ти и комуникацията помежду ни, която е неизменна част от живота ни

Ти и семейството ти – семейството е нещото, което ни дава сигурност, устойчивост и понякога ни къса нервите. Дали да имаме или не семейство е въпрос на личен избор. Но ако сте от хората, които вече сте се сдобили с такова все някога е имало момент, в който вие идвало да отидете до магазина и да не се върнете. За да не се стигне до там просто си създайте вътрешни правила. Не прекрачвайте собствените си граници и не правете нищо по задължение. Ако не искате да правите нещо – просто не го правете. Имайте време за себе си и за своите хобита.

Другите и ти - какво е комуникацията за нас?

Семейството…

Ти и приятелите ти – всеки човек си има приятели: истински или не това е друга тема. Най-важното правило е да ти е приятно с тях и да ги усещаш близки. Спреш ли да ги усещаш близки до теб, направи първата крачка, за да се приближиш към тях. Не се ли получи, пробвай още няколко пъти ако и тогава не стане просто те не са хората за вас.  Живота и без това е труден и не е необходимо да го усложнявате с излишни драми. Приятелите са за хубави моменти, за утеха и за това да тествате умствените и физическите си възможности. Всичко, което правиш с тях или за тях трябва да идва от сърце.

Ти и колегите ти – в един утопичен свят нашите колеги са и наши приятели. Въпреки усилията на съвременните компании да се постигне този ефект – това практически е невъзможно. Колегите са хората, с които прекарваме най-много време през активната част от деня. За това ако не можете да сте приятели то поне гледайте да спазвате тона на официалното безразличие. Това е да си гледате своите задачи, да отговаряте с кратки отговори засягащи вашата работа. Дори да сте постигнали приятелството на работа за предпочитане е да не споделяте лични неща – интригите на работното място са често срещано явление в 21 век.

Другите и ти - какво е комуникацията за нас?

Ти и колегите ти

Ти и околният свят  това са тези малки разговори с магазинерите, служителите на градския транспорт, администрацията и други. На пръв поглед рутинни задължения, на които не отделяме достатъчно внимание. Замислете се колко може да са важни те. Може би чрез тях да срещнете нов приятел или любим човек. Затова колкото и да е трудно посрещнете тези срещи с широка усмивка и отворено сърце, защото не знаете какъв подарък може да ви е приготвила съдбата. Е, винаги имайте едно наум и дори да не срещнете човека на живота си, то поне ще направите работния ден на някой по-добър.

Ти и себе си  това е най-важният диалог, който водим всеки ден. И не говоря за шизофренични разстройства, а за това, което си казваме всеки ден сами на себе си. Това формира нашите настроения, желания и това как гледаме на света. Не бъдете прекалено строги към себе си, другите ще го направят вместо вас. Позитивността и доброто отношение към самите вас ще ви направят по-добри събеседници и ще можете да комуникирате по-добре с останалите.

Гост автор: Гергана Георгиева