Две в едно – как да бъдеш баща и лидер

Какво е да бъдеш шеф и да работиш заедно с децата си в семейната фирма?

10.01.2017

Каква линия на поведение трябва да следваш, за да разграничаваш професионалния от личния си  живот и отношения. Какво е да бъдеш шеф и да работиш заедно с децата си в семейната фирма?

Две в едно или как да бъдеш баща и лидер едновременно

Много ръководители работят с децата си с ясното съзнание, че те ще поемат бизнеса. Не малка част от тях подготвят синовете или дъщерите си от най-ранна детска възраст, за да могат да навлязат в естеството на работата и да я познават до най-малкия детайл.

Вижте още: Бъдете лидер чрез примера си

Този тип родители дават всичко от себе си, за да научат своите наследници на всичко, което знаят и да формират в тях умения не просто да бъдат лидери и да ръководят компанията по същия начин, но и да я развиват и обновяват. По този начин децата на ръководителите имат възможност да покоряват нови върхове в сферата, в която се развива семейния бизнес.

Две в едно – как да бъдеш баща и лидер

Бащата-лидер дава всичко от себе си

Родителите лидери са много ангажирани както с работата в собствената фирма, така и с обучението на своите деца, защото обикновено се стремят лично да се заемат с тази нелека задача.

В стремежа си да компенсират честото си отсъствие от дома, докато бебето е било малко, те търсят контакт и се стремят да отделят повече внимание на вече порасналите си деца.

Възможността да работя в един екип с децата си е повод за щастие и голямо предизвикателство за бащата ръководител.

Бащите шефове са премерено строги и взискателни не само към служителите си, но и към децата си. Често ги третират наравно с всички останали от екипа, налагат им глоби и критикуват грешките им, без да им спестяват неодобрението си.

Баща и лидер - какво трябва да знаем

Бащите шефове са премерено строги и взискателни

Разбира се, има и такива, които проявяват снизходително отношение. Това не остава незабелязано от останалата част от екипа и обикновено е повод за скрити шеги и подигравки.

Популярни фамилни бизнес тандеми са Доналд Тръмп и Иванка Тръмп, продуцентът Магърдич Халваджиян и неговия син Бедрос, а в сферата на артистите – стогодишният Кърт Дъглас и сина му Майкъл Дъглас.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването