E-mail маркетинг – какви са ползите?

Как да изградим по-силна връзка с клиентите си?

28.02.2016

Как да изградим по-силна връзка с нашите клиенти, използвайки стратегията наречена e-mail маркетинг и какви са ползите от нея? На тези два въпроса ще се опитам да ви отговоря в днешната статия, като смятам, че ще ви бъде изключително интересно да се запознаете с ползите на тази малко позабравена стратегия в последно време. Директният мейлинг има за цел не само да запознае клиентите ви с продукта (услугата), но и да ги подтикне към нейното закупуване. Тук не говорим за масов спам посредством закупуване на случайна база с данни на хора, които не са дали своето съгласие да получават каквито и да е било новини, свързани с вашата компания. В тази статия ще поговорим за доброволното събиране на имейлите на вашите клиенти, защо да използваме стратегията e-mail маркетинг и какви са видовите e-mail кампании, но за всичко това малко в по-долните редове.

E-mail маркетинг и ползите от този подход

Питате се защо да изберете този подход, предвид факта, че вече съществуват социалните мрежи, където достъпът до вашите клиенти е много по-лесен и бърз? Ето и няколко причини, които ще ви променят мнението:

 • Това е най-личният активен канал за комуникация в Интернет;
 • Всеки има лично пространство;
 • Хората са склонни да четат по-дълбоки съобщения и да купуват чрез e-mail;
 • Изгражда се лична връзка между двете страни;
 • Възможна е автоматизация на съобщенията;
 • Много често е последната стъпка преди продажбите;
 • Може да се осъществи продажба на по-скъпи продукти без реклама.
Как да правим добър имейл маркетинг

Взимайте доброволно имейлите на своите клиенти

След като ви запознах с плюсовете на този подход, нека разберем и кои са видовете e-mail маркетинг:

 1. Автоматична поредица от имейли – предварително се залагат съобщения в системата, които следват определен план за изпращане.
 2. Ръчно изпращане на съобщения – може да изпратите имейл до няколко хиляди потребители наведнъж.

ВАЖНО: Изключително важно е да взимате доброволно имейлите! Никога не купувайте чужди бази с данни от имейли!

След като разбрахме защо да изберем този подход и какви са видовете e-mail маркетинг е време да се запознаете и с формулата на успешния имейл маркетинг, изградена от спазването на ПЕТ лесни стъпки:

 1. Имате нужда от база с имейли, придобита доброволно;
 2. Изпращайте регулярно имейли, които нямат за цел да продават (безплатно съдържание);
 3. Изградете силна връзка с клиентите си;
 4. Представете вашето предложение за покупка;
 5. Следва и самата покупка.
E-mail маркетинг - как да комуникираме с клиентите си

Добрият имейл маркетинг води до увеличение в продажбите…

Много е важно да разберете, че не бива 100% от вашите имейли да приканват потребителите към директна продажба. Изпращайте повече полезни и обучителни имейли и доста по-малко съобщения с цел продажба. Колкото по-малко спамите хората и ги подканвате да купят вашия продукт, толкова повече успехи ще имате, защото благодарение на безплатните и полезни имейли, вие тайно печелите доверието им.

И за завършек споделям с Вас две платформи за e-mail маркетинг:

 • Mailchimp.com (безплатна до 500 мейла)
 • Getresponse.com (платена, 25$ на месец)
Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването