Как да създадем ефектнa Фейсбук корицa със Canva

Пълно ръководство

24.08.2016

Винаги сте искали да създадете ефектна и красива Фейсбук корица за вашата бизнес/лична страница, но фактът, че не разбирате и грам от дизайн винаги ви е спирало от това начинание. Да не говорим и за онези моменти, в които сте искали да направите нещо съвсем набързичко: било то картичка за рождения ден на ваш близък приятел, атрактивна картинка с цитат или някакъв забавен постер. В тези моменти осъзнавате, че е трябвало да положите малко усилия и да се научите да работите със сложен софтуер от типа на Photoshop, нали?

А как ще реагирате, ако ви кажа, че има бърз начин да изобретите и създадете вашите дизайн фантазии по-много лесен начин, благодарение на готови шаблони, които просто очакват да бъдат подредени според вашите виждания?

Благодарение на тази програма ще успеете да създадете нещо за изключително кратко време, което ще изглежда добре, без да се налага да учите и използвате сложни или скъпо платени приложения.

Заинтригувах ли ви вече? Става въпрос за безплатното онлайн приложение наречено Canva. Това приложение има за главна цел да опрости процеса на създаване на креативни дизайни, а крайния резултат може да бъде наистина впечатляващ, зависейки изцяло от вашето въображение. В този ред на мисли днес решихме да ви представим и пълно ръководство на онлайн приложението, което ще ви бъде от изключителна полза в създаването на креативни изображения и оригинални фейсбук корици.

Пълно ръководство за ползването на креативното приложение Canva

За да започнете работа с Canva, първо ще трябва да си направите регистрация. Не се притеснявайте, програмата е безплатна.
Влезте в https://www.canva.com/.

Това е първоначалната страница, която ще се зареди. Имате избор при регистрацията, като може да използвате достъп от Фейсбук, Google+ или да изберете стандартната регистрационна форма с въвеждането на имейл и парола.

Как да създадем ефектнa Фейсбук корицa със Canva

Начална страница в Canva

След като влезете успешно в сайта, в лявата част ще имате достъп до личния си профил, всички дизайни, които сте сътворили до този момент и до нещата, които са споделени с вас. В най-горната част от дясната страна на екрана ви ще ви бъде предложено какво да създадете: Графики за социални мрежи, презентации, постери, Фейсбук корици, Фейсбук постове и т.н.

Изберете Facebook Cover, за да видите възможностите за създаване на корица.

Как да създадем ефектни Facebook корици

Дизайн елементи в Canva

След като изберете Facebook Cover, пред вас излизат всички готови безплатни шаблони. В ляво имате възможност да добавите допълнителни елементи, текст, фон на изображението или да качите ваше изображение, а в дясно виждате всички промени, които правите.

След като намерите това, от което имате нужда като елемент, текст или фон на изображението просто го плъзнете до работната си площ в дясната част на изображението. Персонализацията на размерите е изключително лесна. Селектирате и променяте.

Освен това може да плъзнете и снимки в допълнителни контейнери, да промените слой или основен цвят. Най-използваните Google Fonts също са на лице и са готови да ви послужат в нужда.

Създавай лесни и готини корици с Canva

Интерфейс на Canva

Имайте предвид, че изборът на кирилица откъм избор на шрифтове е ограничен, но пак има няколко доста красиви и интересни варианта.

В разделите Elements, Text и Background имате най-различни опции, които ще ви помогнат да украсите още повече дизайна си.

В раздела Elements имате възможност да добавите най-различни линии, снимки, графики, илюстрации, рамки и т.н. Можете да експериментирате с часове, докато не получите желания от вас резултат.

Разделът Background ви позволява да промените базовия фон на изображението си, избирайки от хиляди цветове и картинки.

Разделът Text ви позволява да добавяте текстови блокове, които можете лично да форматирате.

Как да създадем ефектнa Фейсбук корицa със Canva

Шрифтове в Canva

След като приключите работа с проекта може да го свалите на личния си компютър във форматите .jpg и .pdf или да го споделите в социалните мрежи Twitter и Facebook. Имате и опция да го изпратите на посочен от вас имейл.

Освен горепосочените начини за споделяне разполагате и с линк, който може да изпратите на приятел, който ще има право да редактира вашия проект и да ви помогне с някоя интересна идея.

Ефектнa Фейсбук корицa със Canva

Споделяне с Canva

Благодарение на Canva само за няколко минути може да създадем страхотна обява, банер, визитка, статус в социалните мрежи или изображение без помощта на професионален дизайнер, което ще ни спести доста средства.

Приложението разполага и със страхотна търсачка, която намира множество снимки, които са с воден знак. Ако искате да го премахнете ще трябва да заплатите по един долар на снимка, което си е доста добра цена за сток фотография.

Трябва да отбележим, че и безплатните ресурси предоставени от екипа на Canva имат своята дълбочина и качество, а комбинирани с нашите собствени изображения, предоставят огромни възможности, които да задоволят доста претенциозни интереси.

Надяваме се да сме ви полезни с представянето и пълното ръководство на това страхотно безплатно приложение. Благодарение на него и малко повече фантазия от ваша страна крайният резултат може да бъде изключително добър и да се отличите драстично от конкурентите си!

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването