Защо егоистичните хора ще се превърнат в изчезващ вид

Вижте резултатите от революционно проучване

08.08.2013

Еволюцията никога не помага на егоистичните видове хора – твърдят учените.

Ново проучване разкрива нови доказателства, че еволюцията благоприятства сътрудничеството над егоизма. Изследователите обясняват, че докато егоизмът може да предложи краткосрочен успех, егоистичните хора в крайна сметка ще изчезнат, защото те рано или късно ще бъдат числено превъзхождани от страна на конкурентите, които сътрудничат и кооперират с колектив за постигане на общи цели.

Революционно проучване разкрива: Защо егоистичните хора ще се превърнат в изчезващ вид?

Защо егоистичните хора ще се превърнат в изчезващ вид

Ще бъдеш наказан, ако си егоист!

В изследване, публикувано в списание „Нейчър Комюникейшънс”, изследователите са използвали мощни компютри да разиграят стотици хиляди игри и опити, за да видят дали  егоизмът или себеотрицанието в крайна сметка ще спечели.

„Открихме, че рано или късно еволюцията ще те накаже, ако си егоист“ – споделя водещият автор Кристоф Адами, професор по микробиология и молекулярна генетика в Щатския университет в Мичиган. „За кратко време и срещу определен набор от опоненти, някои егоистични организми могат да излизат напред. Но егоизъм не е еволюционно устойчиво.“

Последните открития казват, че хората егоисти са 100 процентови победители в сравнение с кооперативните играчи, защото поемайки риск и несъгласуването на различни аспекти от даден проект с други хора не объркват мисленето ти, тоест ти действаш импулсивно и понякога не радикално, но по-правилно отколкото екип от хора.Въпреки това, учените обясняват, че има толкова много стратегии и начини за „победа“ в еволюцията, а това е по-важно, за да могат да общуват и да си сътрудничат хората помежду си, за да успеят.

В проучването, изследователите са използвали дилемата на затворника, като модел за изследване на сътрудничеството, където двама души са извършили престъпление и са арестувани. Полицията предлага на всеки от затворниците сделка, при която ако признае за случилото се, той излиза на свобода, а неговият приятел остава в затвора за 6 месеца. Ако и двамата си признаят деянието, но играят един срещу друг ще получат 3 месеца. Трети случай има разбира се и това е да си мълчат и двамата, където ще получат само един месец, за това че няма доказателства. Схванахте идеята нали. Толкова просто, а всъщност толкова гениално. Ако двамата затворника получат шанс да разговарят помежду си, те могат да установят доверие и обикновено са по-склонни да сътрудничат, тъй като след това и двамата ще излежават по-малка присъда. Въпреки това, ако не ти е позволено да общуваш, то най-добрата стратегия е да доносничиш, тъй като ще си свободен накрая, което те прави пълен егоист.

Егоистичните хора оцеляват сами до време

Егоистите няма да оцелеят!

Изследователите казват, че при играта и опитите те отговарят на базовия въпрос, който е именно дали хората са егоисти или не. Кооперацията и сътрудничеството е най-добрият избор, при който хората могат да комуникират, защото рискът намалява и грешките са по-малко, отколкото действието да е импулсивно и в много случай повлияно агресивно.

Изследователите казват, че комуникацията е от решаващо значение за сътрудничеството, както и, че комуникацията е причината сътрудничеството да се случи.

Смята се, че има пет независими механизма, които насърчават сътрудничество. Въпреки това, учените отбелязват, че тези механизми са наистина просто начини да се гарантира, че кооператорите играят предимно с други сътрудници, за да се избегнат всички останали.

Бихме попитали Вас, скъпи читатели, егоисти или кооператори? Или по-малко от двете? Ще се радваме да проведем една ентусиазирана дискусия в нашата фейсбук страница.

Етикети:

За автора

Христина Розова

Здравейте, казвам се Христина и съм редактор в Списание VIP. Обичам да комуникирам, да се запознавам с различни хора и да обменям ценна информация, която намирам за полезна. Работата в списанието ми носи не само наслада, но и нови знания всеки ден. Пиша статии за красота, иновации, филми, музика и като цяло развлекателната секция. Вярвам, че една добра идея може да се развие без пари, дотолкова, доколкото срещнеш хора, които я разбират и подкрепят. Изключително ми е приятно да работя в млад и амбициозен екип, който е изпълнен с креативност и идеи и се надявам да растем с всеки изминал ден. Пожелавам на всички да не спират да мечтаят и да правят всичко по силите си, за да постигнат целите си, защото именно в това се крие смисълът на живота.