Климт – не може да не му се възхитиш

Кои са момичетата, които са вдъхновявали художника?

14.03.2016

Картините на Густав Климт са цветни, експресивни, обаятелни. Изобразените жени на тях не просто позират, а цъфтят. Заели пози, излъчващи сладостно желание и типично притегателна женска сила, те са сред най-впечатляващите и колоритни персонажи на австрийския художник символист.

Неслучайно картината „Портрет на Адел Блох-Бауер“ от 1907, позната като Златната Адел, е сред най-скъпите в света. Продадена на търг за сумата от 135 милиона долара, тя е гордо притежание на собственика на небезизвестния козметичен гигант „Estee Lauder“, Роналд Лаудер.

Експресивните и обаятелни картини на Густав Климт

Кои са момичетата, които са вдъхновявали художника, който е и основател на школата в изобразителното изкуство, известна с името Виенски сецесион?

Това са млади жени, отличаващи се с гъсти, свободно падащи коси и поглед, излъчващ загадъчност и скрита покана. Излъчването им е изключително фино, дори отнесено. Наред с това те притежават аурата на осъзнатостта на собствената си сила и влияние над мъжете. В тях има увереност и аристократизъм, които сякаш казват:

„Аз зная, че мога да покоря сърцето ти“.

Чрез похватите на алегорията и митологията, художникът претворява в картините си своя интерес към еротиката и жените. Подобно на Роден, той се вълнува силно от дълбоко скритите сексуални фантазии и притегателната сила на жената.

Климт и прекрасните му еротични картини

„Златната Адел“

Фантастичната цветна вселена на Густав Климт е изпълнена с очарование и изразителност. Благодарение на колоритни цветови съчетания и изразните средства на символизма, картините на Климт вълнуват и предизвикват възхищение в ценители и познавачи на изобразителното изкуство. Художникът изразява влечението към своите музи по неповторим начин като наред с женските изображения, вплита доста философски символи в изображенията.

Вижте още: Странните форми на изкуството

Част от картините на художника са били конфискувани от нацистите по време на Втората световна война. Австрия отказва да плати 200 милиона евро за това картини на Климт да останат изложени в двореца „Белведере“ и те са върнати на собствениците им.

Сумата, платена за „Златната Адел“ е по-висока от картината на Пикасо „Момче с лула“, която се считаше за една от най-скъпите картини, продадени на търг за 104,1 млн. долара.

Гост автор: Анелия Георгиева

Етикети:

За автора

Списание VIP