Facebook с нова функция: Graph Search

Ето как да защитим личния си профил от нежелани търсения

12.07.2013

Новата функция на Facebook – Graph Search вече е достъпна за всички. Новият инструмент за търсене във Facebook, ви позволява да търсите огромно количество данни и да получавате консолидирани резултати. Марк Зукърбърг подчерта за огромната мощ и сигурността на Graph Search още преди месеци.

„Всяка част от съдържанието има своя публика, а повечето съдържание не е публично и ще можете да търсите само за съдържанието, което се споделя с вас „, каза Зукърбърг.

Въпреки това успокоение, ще трябва да погледнете някои настройки за поверителност в профила ви, за да сте сигурни какво споделяте с останалите и да се убедите, че никой не вижда съдържание, което искате да е видимо само за Вас.

Facebook пусна Graph Search: Ето как да защитим личния си профил от нежелани търсения:

Първото нещо, което трябва да направите е да видите кой може да вижда вашата лична информация. Започнете като натиснете бутона „За мен“ във вашия профил.

Facebook пусна нова функция

Как да защитим профила си във Facebook?

След това ще видите бутон „Редактирайте“ до всяка различна секция. Кликнете на всеки един бутон и изберете кой може да вижда тази информация.

Graph Search вече функционира

Facebook с нова функция

След като сте готови със секцията „За мен„, скролнете с мишката надолу, докато не видите различните страници и неща, които сте харесали. Когато кликнете на моливчето до всяка секция и изберете „Промяна на поверителността“ може да изберете, кой може да вижда дадената секция.

Така ще контролирате какво се вижда, когато някой използва търсенето на Graph Search.

Следващата настройка за поверителност, която е важно да знаете е вашата активна дейност (Activity log). Тя контролира това, което се вижда на вашия Timeline. От настройки на поверителността изберете поверителност и се убедете, че „Използване на регистър на дейността“ е включено.

Вижте още: Facebook Ad Спецификации и Размери

След като влезете в регистър на дейността, намерете даден пост и изберете иконката с човечетата.

Ако искате да ограничите даден пост, или няколко поста трябва на всеки от тях да изберете, кой може да ги вижда. Досадно е, но ако искате да скриете активността си в социалната мрежа е доста полезно.

Също така в регистъра на дейността може да си премахвате отбелязванията, ако някой ви е тагнал на снимка или пост, в която не искате да сте тагнат. Под поста, където сте отбелязан изберете иконката с планетата, след това може да докладвате/премахвате таг.

Facebook пусна нова функция

Как да докладвате/премахвате таг

След като изберете тази опция, ви излиза следният прозорец с няколко опции.

Facebook пусна нова функция

Как да се премахнем от отбелязана снимка?

А това е прозорецът, който се появява, когато искате да махнете снимка или таг.

Facebook пусна нова функция

Как да премахнем таг?

Последната стъпка е да се ограничи видимостта на предишните ви постове. Става много лесно! Изберете настройки на поверителността, след това поверителност. От там първата възможна опция е „Кой може да вижда нещата ми„. От там избирате редактирай и ви излиза прозорец, който ви предлага възможност да изберете кой може да вижда предишните ви постове.

Facebook пусна нова функция

Настройки и инструменти за поверителност

Ако влезете още по на дълбоко в настройките на сигурността, то ще можете да ограничите лимита на  предишните си постове.

Facebook пусна нова функция

Настройки за поверителност

За да видите как изглежда профила ви пред вашите приятели изберете от настройките – кой може да вижда нещата ми, след това какво виждат другите хора в моя дневник.

Facebook пусна нова функция

Как изглежда профила ни за останалите?

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването