Петък 13-ти – фатален ден или просто мит?

Фатален ден и фатално число в едно или пък нещо друго...

18.10.2017

Предвид факта, че съвсем скоро беше петък 13-ти, реших да Ви предоставя накратко малко информация относно „фаталния ден“. За всеки един човек този ден символизира различни неща. Някои се стараят да не излизат от дома си, докато други не се притесняват изобщо от факта, че е петък 13-ти.

Петък 13-ти – фатален ден и фатално число в едно

Френският крал Филип IV издава заповед да бъдат заловени и избити всички рицари тамплиери, които са членове на ордена, а това се случва на 13 октомври – петък, 1307 година. И оттам идва и петък 13-ти, като фатален ден.

От друга страна Исус е бил разпнат в петък. И оттам идва и поверието, че петък е черен, поради разпятието на Христос.

Числото 13 се смята за фатално, тъй като към свещеното 12 се прибавя единица и от свещеното число се образува едно коварно и черно 13.

Но не навсякъде по света петък 13-ти се счита за фатален ден. В Гърция се счита за фатален ден – вторник, 13-ти. В Италия петък 13-ти се счита за щастливо число, а петък 17-ти – за фатален ден.

Но дали наистина това е само поверие или наистина трябва да се страхуваме от този ден Навярно има хора, които ги побиват тръпки от този ден, а най-вероятно има и такива, които го пренебрегват  и не обръщат голямо значение. А може би и е по-добре така…

Всеки сам избира дали да вярва в този ден или не…. но можем да отделяме повече време и позитивна енергия за други по-важни събития в живота ни, вместо да се затваряме вкъщи, с надеждата злочестия ден да мине бързо и безпроблемно.

Радвайте се на живота и не обръщайте внимание на странните поверия!

Етикети:

За автора

Теодора Тенев

Казвам се Теодора Тенев, на 27 години. Завършила съм специалност ,,Маркетинг" в Русенския университет ,,Ангел Кънчев". Обичам да чета и пиша и това са едни от любимите ми занимания, които ме правят истински щастлива. Освен да пиша статии, до момента съм написала и книга, която се казва ,,Игрите на съдбата". Искам да се развивам в насока, която да може да ми позволи да пиша за неща, които ме вълнуват и искам да се докосна до хората чрез текстовете, които пиша.