Трезорът на банката на федералния резерв

Едно от 100-те места, които никога няма да посетите

30.11.2016

Днес ще обърнем внимание на една малко позабравена рубрика от наша страна, а именно 100 места, които никога няма да посетите. Днес ще ви запознаем с трезора на банката на федералния резерв в Ню Йорк Сити: мястото, където се съхранява най-големият запас от злато в света.

Представяме ви трезорът на банката на федералния резерв в Ню Йорк

Системата на Федералния резерв има дузина регионални банки и това е една от тях – Фед в Ню Йорк. Той е разположен в 22-етажна сграда от бетон в долен Манхатън. Най-интересното в тази сграда се намира под земята – там се крият златните трезори. През 2008 г. Банката съхранява 5.6 млн. Килограма от ценния метал, което се равнява на над една пета от световните официални валутни златни резерви.

Трезорът на банката на федералния резерв

Сградата, в която е разположена банка Фед

Настоящата сграда на Федералния резерв е проектирана от Филип Сойер. Построена е за 23 млн. Долара и е открита през 1924 г. Трезорът лежи върху стабилната скална основа на остров Манхатън.

Скалният фундамент тук се считал за едно от малкото места, където било възможно да се изградят достатъчно здрави основи, които да издържат трезора и неговото съдържание. Самите стени на трезора са направени от стоманобетон.

Вижте още: Пентагонът – сърцето на отбраната на САЩ

Първоначалната стойност на златните запаси във Фед била 26 млн. Долара, но към 2011 г. Те се оценяват на 411 млрд. Долара. По-голямата част от количеството принадлежи на централни банки от чужбина, макар че самоличността на собственика на всеки депозит грижливо се пази в тайна. Банката и трезорът се охраняват от униформени пазачи, които ежегодно преминат изпит за боравене с огнестрелно оръжие в собственото стрелбище на банката. Наблюдението се води с видеокамери и електронни системи и записва всичко, което става между стените, а в централния пулт за управление на охраната се получава сигнал при всяко отваряне или затваряне на трезора. Ако се включи алармата, служителите от охраната са в състояние да запечатат цялата сграда за по-малко от половин минута.

Трезорът на банката на федералния резерв

Стоманеният цилиндър, въртящ се на 90 градуса

Достъпът до трезора става не през стандартна врата, а по-къс пасаж, пресечен от прав напречен стоманен цилиндър, въртящ се на 90 градуса по-вертикалната си ос и монтиран в стоманобетонна каса. Достъпът до трезора се контролира чрез цяла серия от времеви и цифрови кодове и нито един служител не знае всички необходими кодове.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването