First Class event designers за успеха и забавлението

Интервю

16.06.2015

Млади, креативни, позитивни и иновативни хора стоят зад името First Class event designers – фирма за организиране на различни видове събития.

Лесно ли е да се организира едно събитие и има ли бъдеще за този тип бизнес в България, ще ни разкажат самите те – екипът на First Class event designers.

First Class event designers за успеха и забавлението

First Class event designers за успеха и забавлението

First Class event designers

1. Здравейте! Представете се с няколко думи. Кои сте и с какво се занимавате?

– Здравейте скъпи читатели на Списание VIP, ние сме екипът на First Class event designers и сме фирма за организация на различни видове събития. Екипът ни се състои от млади и креативни хора, водени от една обща идея и представа за успеха и забавлението, които вървят ръка за ръка.

2. Кога и как се роди бизнес идеята First Class Events?

– Освен екип преди всичко сме приятели, а част от нас дългогодишни такива. Имаме и до ден-днешен традицията да си организираме нестандартни изненади и преживяване. От години винаги сме правили големи организации за пътувания, купони и тематични събирания, като по този начин се зареждаме с положителни емоции и запазваме невероятни спомени. Идеята на тези традиции да се придаде и професионален характер се зароди преди близо 2 години и минавайки през различни трансформации и модификации, днес короната на First Class блести с пълна сила.

Вижте още: Интервю с бариста Владимир Стоев

3. Какво всъщност представлява организирането на събития? Много незапознати хора смятат, че подобна организация може да бъде направена от всеки. Как убеждавате клиентите си, че имат нужда от вас?

– Организацията и реализирането на даден проект е една възможност човек да изрази себе си, също както посредством останалите таланти, като пеене, танци, рисуване и други. Това е колкото талант, толкова и призвание и разбира се огромна отговорност. Освен пълната свобода за креативност, друг голям мотиватор се яви и социалната част, ежедневно се срещаме с нови и различни хора, всеки със своите идеи и история. Това е един естествен ход на обмен и усъвършенстване. Организирането на събития е една комбинация от координация, точност, идеи, екипна работа и много креативност. Да сблъсквали сме се с хора, които имат доста изкривена представа за организация и събитие или такива, за които събитията са чист бизнес, но това е емоция, която трябва да бъде правилно поднесена. Винаги сме се стремели да придаваме уникалност и разнообразие в събитията ни, също така държим и на личния контакт и отношение и може би в това се крие тайната, с която печелим доверие и лоялност от страна на клиентите си.

4. Какъв тип събития организирате?

– Не сме си поставяли рамки за определяне на типа събитие, организирано от нас. Отворени сме към различни идеи и сме реализирали многообразни събития. Ако трябва все пак да обобщим най-вече сме се насочили в тематичните и клубни партита, корпоративни и частни събития, балове и концерти.

5. Как се раждат идеите за името, визията и дизайна на всяко събитие?

– В нашия екип мнението и идеите на всеки от нас са с еднаква тежест и поради тази причина се стремим да ги осъществяваме, като всеки вложи своя креативизъм и умения до постигане на успешното събитие. Обикновено от една малка идея се постигат най-успешните резултати, когато е правилно развита и поднесена на аудиторията. Визията и детайлите на всяко събитие се развиват най-вече на така наречения „брейн сторминг“. До момента имаме създадени няколко различни лейбъла, които се отличават с конкретна визия, стил на музика и хореография. Като цяло винаги залагаме на различното, модерното, нестандартното и бягаме от еднообразието и плагиатсвото.

6. Кои са хората в бекстейджа на едно успешно събитие на First Class?

– Мотивираният, креативен и можещ екип, добрата координация и разбира се вярата, че всяко събитие ще е по-добро от всяко предходно.

Интервю със създателите на First Class event designers

First Class event designers събития

7. Склонен ли е българинът да заделя финанси за организиране на професионални събития?

– Това като цяло е една много обширна тема. Когато стартирахме фирмата и като цяло навлизайки в тези води, бяхме малко скептично настроение, имайки убеждението, че българинът отделя финанси само за най-необходимото и че по-скоро би разчитал на собствените си умения за организирането на дадено събитие, но с течение на времето тези убеждения избледняват. Оказа се, че има все повече хора, които не правят компромис със себе си и важните за тях събития и точно тук се явява нашата роля. Различни хора, различни идеали, но като цяло  най-нормалното нещо е когато ти трябва дадена услуга, да се обърнеш към професионалист в съответната сфера, така е и в областта на ивент организацията. Винаги, когато наш клиент ни се довери за своя празник, освен професионализма, който влагаме, наш приоритет е да поднесем и тематична и нестандартна изненада, с която да допринесем за уникалността на събитието и настроението на присъстващите.

8. Коя е най-голямата трудност, която сте срещали с клиент?

– Когато става дума за клиент, а и не само, най-трудно и най-важно е това да вникнеш детайлно в идеята, която трябва да се реализира. Има хора, които не знаят какво точно искат, а други, които не знаят как да го изразят, това е нашата мисия, да четем между редовете и да осъществяваме идеите им, като разбира се не забравяме, че „клиентът винаги има право“.

9. Отказвали ли сте организирането на събитие поради неподходяща/неприлична тематика?

– Не, дори тези „неприлични тематики“ пречупваме през нашата призма и в крайна сметка винаги се получава нещо нестандартно и интересно.

10. Кое свое събитие смятате за най-успешно до момента?

– Всяко събитие, което оставя хубав спомен у гостите е успешно.

Не може да се определи с точност, имали сме много сполучливи събития, но успехът на едно мероприятие се крие в усмивките на хората и в техните положителни отзиви и нетърпение за следващо събитие. Точно това е мотивацията, която ни дава сила да творим и създаваме все по-успешни и мащабни проекти.

За успеха и забавлението с First Class event designers

First Class event клубни партита

11. Трудно ли е да започнеш успешен бизнес в България?

– Няма лесно начало, но когато човек повярва в себе си, идеите и уменията си няма невъзможни неща. Много хора смятат, че в България всичко се случва по-трудния начин, но ние сме на мнение, че когато имаш правилния подход, създадеш подходящия екип, в чиято основа стоят взаимното уважение, лоялност и доверие, постиженията идват по-лесно. Ние вярваме, че в България има много кадърни и можещи млади хора и нашият личен призив към тях е да вярват в себе си и никога да не се отказват от мечтите си. Да, има трудности и провали, има недоброжелатели, но с хъс, вяра и подкрепа, резултатите винаги са на лице. Както във всяко начинание, така и в бизнеса с организация на събития водеща е комуникацията между отделните членове на екипа, ето затова винаги залагаме на взаимно доверие, прозрачност и откритост, което ни сплотява и прави успешни.

12. Какви са плановете ви за бъдещо развитие на First Class?

– Преди всичко да се развиваме, да градим и надграждаме постигнатите до момента резултати. Самокритични сме и винаги се стремим към най-доброто. Нашият стремеж е да разчупим стереотипа на забавление и да изкарваме винаги положителните емоции от хората. Все пак ние българите сме с гореща кръв и знаем как да се забавляваме първокласно.  Имаме амбициите и желанието за все по-мащабни проекти и усилено работим по въпроса.

13. От къде трябва да тръгне един човек, ако иска да се занимава професионално с организиране на събития? Какви съвети бихте дали на всички млади хора, които имат желание да тръгнат по вашите стъпки?

– За съжаление в България все още няма специализирани програми, насочени към професионалното развитие в областта на „Ивент мениджмънта“, за разлика от други страни. Но както вече споменахме, преди всичко това е призвание и в последствие професия, която не е за подценяване. Както за всяка друга длъжност, така и за един ивент мениджър е необходимо да има специфични умения и познания в областта. Това е една симбиоза от креативност, нюх, социалност, аналитично мислене, разчупено виждане и гъвкавост. Независимо дали човек иска да стартира свой собствен бизнес или да стане част от съществуваща фирма е важно да подбере хора със сходно виждане и идеи, да намери своето амплоа и това,  в което е най-добър и да прави всичко с хъс и вяра. Като цяло ивент мениджмънтът е в световните топ класации за най-желани професии, тъй като е изцяло позитивна, социална и доходоносна професия. Съветът и призивът ни към младите хора, носещи в себе си този заряд и призвание е да действат и да творят, но и да не забравят, че всичко хубаво и успешно става постепенно и че до големите цели, първо се тръгва с малки стъпки.

14. Пожелайте нещо на себе си и на читателите на Списание VIP.

– Неслучайно мотото на First Class e “Dare to dream big”, за това често си напомняме, че без големите мечти спираме да вярваме, обичаме и постигаме. Странно е колко бързо утре става вчера, след това миналата седмица и накрая се оказва, че вече нямаш време, за това пожелаваме на читателите на Списание VIP да намират повече време за положителни емоции и забавление.

Снимки: First Class event designers