Футуристичната централа на Google

Където природа и технологии се сливат в едно

01.03.2015

Тези дни чуждите медии упорито показват новия супер план на Google за модерна еко сграда. Планът на технологичния гигант е да изгради не просто купчина от сгради, а цялостна екосистема, където технологиите не са враг на природата.

Всъщност това е първият път, в който компанията тръгва да гради сгради от нулата. Досега се закупуваха постройки и се преобразуваха в подходящи кампуси.

Вижте още: Трезорът за рецептата на Coca-Cola

Главният офис на Google се разполага върху така продуктивната Силициева долина. Парче земя, което е променило света и ще продължава да го променя, но само по себе не изглежда да е променило себе си към по-добро. Всъщност поради голямото население, долината се е превърнала в една огромна инфраструктура, която ежедневно е замърсявана от хиляди автомобили.

Така колкото и да се опитват да подобрят кампусите си Google, се получава така, че голяма площ е отделена за паркинги, а добре поддържаните градини и места за разходка си граничат непосредствено с шумни улици.

Това кара управниците на технологичния гигант да погледнат в бъдещето на архитектурата и дизайна, и да потърсят помощ от най-добрите в бранша, за изграждане на една футуристична нова централа.

Футуристичната централа на Google – планът

За да постигнат перфектно съчетание на форми, природа, технологии и удобства, архитектите Bjarke Ingels и Thomas Heatherwick, обединяват своите виждания и идеи в нещо грандиозно.

Вместо постоянни сгради (нормално застроени), двамата планират блокови структури, които да могат да се местят. Освен това се предвижда и кампусът да се “слее” с околната среда. Да стане еко квартал, в който могат да се разхождат всички, не само служители на компанията.

Цялостната идея се върти около това централата да може лесно да бъде преустроена спрямо нуждите на компанията. Според архитектурния план, всички елементи на кампуса ще бъдат сложени под “стъклен похлупак”. Геодезическите куполи не са иновативна идея, понеже още през 1960 г. американецът Р. Бъкминстър Фулър е предложил създаването на гигантски геодезически купол над Манхатън. Целта на купола била да регулира времето и да намалява замърсяването на въздуха.

Как ще бъде реализиран планът на практика, ще се разбере като е завършен. До тогава оставаме само с предположенията и снимките, които са ни предоставили архитектите.

google-mountain-view5 google-mountain-view4 google-mountain-view3 google-mountain-view2

 

Снимки: theverge.com

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.