Гениалният дизайн на Chemex Coffeemaker

След 70 години от изобретяването си, машината все още е смятана за един от най-добрите дизайни правени някога.

22.08.2014

Нещо почти антично продължава да държи класациите за най-добър дизайн. С какво толкова се отличава и защо тази кафемашина е смятана за гениално проектирана?

Известният химик и изобретател Peter Schlumbohm е патентовал повече от 300 устройства по време на своята кариера. 20 от тях са изложени в музея на модерното изкуство в Ню Йорк. Но най-комерсиален е дизайнът му на Chemex Coffeemaker, който е забележително прост, но не и опростен. Изработен изцяло от ръчно издухано стъкло, с дървен корсет около средата, за защита на пръстите от топлината. Кафемашината е изобретена през 1941 г. и е избрана от Илинойския технологичен институт през 1958 г., като една от 100-те най-добре проектирани продукти на модерните времена.

Част от красотата на кафемашината, като изключим елегантната форма на пясъчен часовник, е фактът, че тя се нуждае само от утайка от кафе, филтърна хартия, и вода.

“Това е един напълно модерен дизайн и в същото време много деликатен и крехък.”

Деймън, който служи, като изпълнителен криейтив директор в консултантската фирма по иновациите Frog Design, възприема кафемашината, като най-добрия дизайн на исторически продукт.

Гениалният дизайн на Chemex Coffeemaker – 3 дизайн уроци, които го направиха един исторически забележителен дизайн на уред

1. Опростено в името на клиентите – докато някои дизайнери се опитват да осъвременят продуктите, като добавят нови характеристики, Schlumbohm използва минималистични решения, за да направи перфектно изкуството на варене на кафе. Изключително лесно и удобно за използване решение за правене на чашка кафе. Освен това, казват, че напитката ставала изключително добре, по-добре, от направена със сложна и скъпа машина (не сме пробвали още, за да знаем със сигурност).

Вижте още: Ръководство за UX Design

2. Предвиждане на потребностите на клиентите и задоволяването им – едно от основните предизвикателства пред химика е било премахването на горчивината, която оставят всички машини, в различни количества. Ето защо и хартиените филтри на Chemex са по-дебели, за да филтрират кафето по-добре и да премахнат излишните химикали. Schlumbohm веднъж казва, когато се обсъжда неговия продукт – “С това, дори един идиот може да направи хубаво кафе.” .

Гениалният дизайн на Chemex Coffeemaker

Chemex Coffeemaker – не просто функционален дизайн, а изкуство

3. Дизайн за класите и цена за масите – част от това, което прави CHEMEX кафемашината уникална е нейната лабораторно оборудвана естетика, която наподобява дизайна на аптекарска колба. Утилитарното естество на продукта позволява също CHEMEX да го продава сравнително евтино, струва само $ 6 през 1950-те години и между $ 30 и $ 40 днес.

Можете да си поръчате една от тези функционални, малки и удобни кафемашини от http://www.chemexcoffeemaker.com/ (не съм сигурна дали доставят до България, но винаги може да се намери отнякъде ).

Източник: Inc.com

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.