Гоблените – древното изкуство да се бродира

Значението на думата „гоблен“ е „ръчно тъкан килим за стена“...

03.07.2016

Гоблените са едни от най-впечатляващите произведения на декоративното изкуство.

Най-старите свидетелства за гоблени са от преди 1400 г. пр. н. ера и идват от Древен Египет, където са намерени тъкани парчета плат, положени като дарове в гробниците на фараоните.

Ръчно създадените произведения на изкуството са ценени и желани от почитателите на естетиката навсякъде по света.

Малко са хората, които могат да останат напълно безразлични при вида на изкусно извезан гоблен.

Гоблените – древното изкуство да се бродира, запазило своя чар и до ден днешен

Умението да се рисува чрез вплитане на нишки датира от стари времена и се е запазило до днес, благодарение на силното желание на творците да пресъздават света в бродирани картини и по този начин да оставят частица от себе си в бъдещето.

Гоблените – древното изкуство да се бродира

Старинен гоблен

Вечният стремеж на човека към творчество и тръпката да създаваш красота, която да остане във времето и днес пали искрата на вдъхновението и страстта да се шият гоблени.

Вижте още: Климт – не може да не му се възхитиш

Жените, които се отдават на това хоби не изпитват нито умора, нито напрежение от това, че вършат изключително трудоемка и прецизна работа, която изисква търпение, умения и точност.

Значението на думата „гоблен“ е „ръчно тъкан килим за стена“. В миналото те са били често срещан детайл от интериора на домовете, а някои обществени сгради в Древна Елада също са били покрити с гоблени.

Гоблените – древното изкуство да се бродира

Магически гоблени

Днес гоблените се поставят в красиви рамки и красят домове, опери, административни сгради.

Гоблени могат да бъдат ушити от вълна, памук, коприна, дори от златни или сребърни нишки. Използват се разноцветни конци за гоблени, а направата им става като се следва специална схема и не бива да се допускат никакви грешки.

Новите диамантени гоблени

Днес съществуват нови техники и материали, чрез които се създават новаторски съвременни гоблени. При т. нар. „диамантени гоблени“ се използват стъклени мъниста и кристали вместо конци. Те се лепят върху специално обработена повърхност и изумяват с красота, хармония и изкусна декоративна изработка. Други названия на този вид гоблени са „елмазени гоблени“ и „гоблени с мъниста“.

Гост автор: Анелия Георгиева

Етикети:

За автора

Списание VIP