Google Home стъпва в домовете ни

Умният Google асистент

03.11.2016

Google Assistant бе голямата новина от I/O конференция на компанията по-рано тази година, но отне месеци на Google наистина да го пуснат на пазара. Конкуренцията в бранша е огромна и компанията трябваше да се потруди над системата, за да е предпочитана от потребителите.

Google Home стъпва в домовете ни – вашият личен Google асистент

Google Home е гласово активируем продукт, който въвежда Google във всяка стая от дома ни чрез Wi-Fi-свързан говорител. Цената ще е около $129 и ще може да бъде закупен в Google Play Store с доставка след 04 ноември 2016.

Google Home е чудесен начин да се покаже колко умен е Google, но все още не е перфектен. От гледна точка на интеграцията на услуги предлагани от трети страни, Amazon Echo е доста по-напред. В общи линии и двете устройства предлагат подобнии услуги, но някак си джаджата на Google все още е “недоразвита”. Въпреки, че цената може да накара хората да предпочетат Google, тъй като е с около $50 по-ниска от тази на продукта на прекия им конкурент, Amazon.

Какво предлага Google Home?

В много отношения, Google Home ще бъде почти идентичен с устройството, което около 3 милиона хора по света имат вече в домовете си. За тези, които не са виждали или използвали Echo – то много прилича на Siri на iPhone или функцията за гласов асистент на Android. С по-простички думи – задаваш въпроси и команди на устройството и то те разбира.

С какво ще се отличи Google Home? Списъкът на стрийминг услугите, с които е съвместим е впечатляващ, от музикални услуги като Spotify, Pandora и TuneIn, до видео услуги като Netflix и YouTube.

Google Home стъпва в домовете ни

Google се надява да постигне простичко използване. С една гласова команда да можете да накарате Home да пусне песни, да превключи на любимото ви телевизионно шоу, да провери полета ви или да включи осветлението, без да напускате комфорта на дивана си.

И за разлика от Amazon Ехо, Google обещава адаптивни устройства в различни цветове и материали, които ще съответстват на декора във вашия дом.

Опитът на Google в търсенето означава, че Google Home е доста добър в познаването на това, което искате да знаете, дори ако вие самите не сте напълно сигурни. На сцената на #madebygoogle събитието, презентаторът демонстрира интелигентно познаване на коя песен да пусне от Spotify въз основа на неясно описание (в кой филм и била включена като саундтрак).

Навигацията и преводите също се поддържат доста добре благодарение на Google Maps и Google Translate услугите.

Изглежда Google Home ще даде сериозна заявка и вдига летвата пред конкуренцията високо. Макар и да има своите недостатъци, има и много предимства – особено, като се има предвид историята на компанията и колко напреднали са някои Google-ски технологии.

В България все още леко изоставаме и много малко хора са направили домовете си “по-умни”, но винаги е добре да знаем как се движат технологиите. Като виждаме световния успех на подобни джаджи, определено технологии отиват много, много далеч… Дори вече е трудно да прогнозираме какви иновации ще бъдат веведени в следващите години и десетилетия.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.