Градовете с най-празнично коледно настроение в света

11.12.2013

Градовете с най-празнично коледно настроение в света Настанете се удобно, вземете чаша топъл шоколад и нека заедно да тръгнем на една приказна коледна разходка по света! По време на пътуването ще проследим как хората по света възприемат предстоящите коледни празници, как украсяват своите градове и дали навсякъде децата трепетно очакват белобрадия старец и препълнения му червен чувал с подаръци… Затегнахте ли коланите? Иии… потегляме! Представяме Ви една малка част от градовете с най-празнично коледно настроение в света

Рованиеми, Финландия

Очарователна и същевременно по свой начин непозната европейска страна, това е Финландия. Дали защото е една от скандинавските страни, в които снежната покривка се задържа няколко месеца или защото е най-близо до Лапландия – домът на любимия на малки и малко по-големи Дядо Коледа, тук коледният дух остава жив почти целогодишно! В малкото и китно градче Рованиеми, от чиито център на около десетина километра живее обичания червенобузест старец, началото на коледните празненства се поставя в първата неделя на декември с т.нар Първи адвент. Той бележи старта на общо 4 такива, след които децата започват да отброяват оставащите дни до Коледа със специални календарчета. По заснежените хълмове препускат кучешки впрягове и елени, подрънкващи с коледни звънчета, а по малките улички кипи весела празнична атмосфера, която оставя усещането за един свят като от приказките.

Рейкявик, Исландия

Независимо от факта, че е най-северната и една от най-мразовитите столици в света, в Рейкявик отсъствието на коледния дух е абсолютно невъзможно. Проправяйки си местенце в града още в края на ноември с тържественото запалване на елхата на градския площад, той отстоява своята позиция чак до 6 януари. По време на коледните празници, жители и гости на столицата стават свидетели на коледни песни под открито небе, откриването на коледното селище за подаръци и традиционни лакомства, разполагането на коледните базари с всичките им изкушения и разбира се, посрещането на всеки един от 13-те Дядо Коледовци (в периода 12 – 25 декември). Краят на празничната обстановка се характеризира с множество шумни празненства, танци и гуляи в чест на митологичните създания.

Нюрнберг, Германия

Гостоприемен и любящ домакин на един от най-големите и най-популярни коледни базари в света, Нюрнберг се смята и за един от най-празничните градове в Германия. Ежегодно на неговия блясък и декор, се наслаждават над 2 млн. посетители и местни. Разнообразни въртележки, огромно светещо виенско колело, парни влакчета, коледен базар с десетки къщички за лакомства, вино, сувенири и естествено традиционни вурстчета, са само част от празничната програма по случай посрещането на светлия празник. Любопитен факт е, че няма Коледа, която да премине без традиционното потъркване на желязната ограда около Красивия фонтан (една зашеметяваща конструкция във формата на църква, издигаща се в единия край на пазарния площад), което според известно местно поверие, носело късмет и благополучие.

Виена, Австрия

Вярна на бляскавата си императорска култура, красивата австрийската столица Виена, изразява обичта си към коледно-новогодишните празненства по един наистина пленителен за всекиго начин. Грехота е да не се спреш пред удивителните базари, ярко осветени коледни елхи и пъстроцветни мигащи светлини по дърветата, които придават на града романтика и старомоден чар като от старите коледни киноленти, с които сме израснали.  Почти денонощно може да се чуят класически концерти, а през слънчевите часове има възможност за разходка с пони или приповдигане на адреналина с някоя от многото въртележки и спортни атракции. А въздухът… ммм оттук може да те съблазни ароматът на печени кестени, джинджифилови сладки и топъл пунш.

Ню Йорк, САЩ

Градът на неограничените възможности, сбъднатите мечти, този, който никога не спи, по Коледа става още по-бляскав, динамичен и същевременно приветлив по свой обаятелен начин. За почти всички американци празничният сезон започва със традиционното(от 1931г. насам) запалване на хилядите лампички на най-голямата коледна елха пред Рокфелер център от настоящия кмет на града. Част от коледната еуфория са и претъпканите магазини по Медисън Авеню, коледните песни на Таймс Скуеър и откритите зимни пързалки. Зрелищни шоу-спектакли и концерти, пременени в лампички фасади и украсени паркове и градини, допринасят още повече за коледния дух. А кулминацията е разбира се на Бъдни вечер, когато малки и големи са на трапезата заедно, обединени от безграничната любов към семейството.

Без съмнение сред най-празничните градове в света попадат още редица, като например Токио (Япония), Монреал (Канада), Прага (Чехия), Щутгарт (Германия), Единбург(Шотландия), Лондон (Великобритания)…

А вие кой бихте включили в списъка? Може би вашия? Ще се радваме, ако ни изпратите снимки и ни направите свидетели на коледното си настроение! 

Автор: Мария Стоянова

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването