Грейпфрутът – витаминната бомба

18.09.2014

С наближаването на по-хладното време, идва и сезонът на любимите ни цитрусови плодове. А моят 100% фаворит сред тях е тръпчивият, киселеещ супер плод, с ботаническото име Citrus paradise или така добре познатият ни грейпфрут.

Плодът расте в клъстери (чепки), подобно на гроздето (откъдето идва и името му). За първи път е открит в Южна Африка, като естествен хибрид между портокал и помело.

Грейпфрутът – витаминната бомба. Защо да изберем точно този цитрус измежду плодовото разнообразие на пазарите?

Плодът е буквално пълен до ръба с витамин C. Нискокалоричен, богат на фибри и фитонутриенти, грейпфрутът е истински дар за всяка здравословна диета.

Какви още ползи за здравето ни донася похапването на цитрусовия плод:

Супер стимулиране на имунната система

Голямото количество витамин C, съдържащо се в грейпфрута, се бори превантивно срещу грипове и настинки. Има и някои твърдения, според които редовното приемане на витамин C, предпазва от рак на стомаха и устната кухина. Грейпфрутът се бори и със свободните радикали в тялото, които могат да станат причинители на рак, инсулт, инфаркт.

Превенция срещу образуването на камъни в бъбреците

Бъбречните камъни веднъж изградени трудно се разбиват, а състоянието може да протече доста болезнено. Съществуват много медикаменти и бабини рецепти за разбиване и изхвърляне на камъните, тъй като състоянието е често срещано. Доказано 1 литър сок от грейпфрут на ден, благоприятства изчистването на неприятните и болезнени образувания в бъбреците.

Грейпфрутът – витаминната бомба

Незаменим помощник в отслабването

Това, че грейпфрутът изгаря мазнините не е само слух, но работи приложено заедно със спазването и на други хранителни правила. Чаша сок  или половинка от цитрусовия плод преди всяко хранене, естествено се бори с упоритите мастни натрупвания.

Вижте още: Защо да консумираме повече череши?

Почиства черния дроб

Детоксикацията на черния дроб цялостно облекчава симптомите на хронични заболявания, като депресия, скованост на мускулите, хронично главоболие. Редовното приемане на грейпфрут спомага за изчиства не токсините, т.е. помага на тялото ни да се чувства по-добре.

Съдейства за защитата от рак на простата

Грейпфрутът е изключително богат на антиоксиданти, които се борят срещу влиянието на канцерогенните вещества, едни от причинителите на влошеното състояние на простата. Ракът на простата е един от най-срещаните при мъжете, втората най-смъртоносна диагноза след рака на белия дроб. Вземайте превантивни мерки постоянно! Може да започнете с чаша сок от грейпфрут всеки ден.

Намалява лошия холестерол

Изследвания доказват, че нивото на лошия холестерол е спаднало с 15% при редовна консумация на грейпфрут. Обикновеният (жълт) плод се е оказал по-полезен от червения. Установено е и намаляването със 17% на триглицеридите, друга форма на лошия холестерол. Ползите се наблюдават само месец след като пациентите започват редовен прием на грейпфрут.

Вижте още: Чаша вода с лимон вместо сутрешното кафе

Помага при заболявания на венците

И отново факт, доказан от учените – хапването на 2 грейпфрута на ден, предпазва венците.

Заключение: Грейпфрутът прочиства тялото ни, бори се със свободните радикали и ни пази от редица болести.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.