Терористи в Zamunda.net

Кой хакна един от най-големите торент сайтове в света?

17.04.2013

Вътрешен преврат или хакер хакна Zamunda?

Пазим се от атаки, изграждаме стени, поставяме бариери, изолираме се от външния свят… Но забравяме да изградим защита ВЪТРЕ. Често голямата заплаха не са околните, а самите ние или хората, с които работим.

Интернет тероризъм – за нас беше само абстракция, до преди няколко дни, когато беше хакнат един от най-известните сайтове в България – Zamunda.net. Според изявленията, Zamunda е превзета от един от администраторите. За него, очевидно, играта на пари и купени политически пристрастия, не е най-ценното нещо. Този човек, по ник нейм break, остро осъжда работата на бившите си колеги в тази насока. Те пък, от своя страна, го заклеймяват като крадец, който е откраднал Zamunda. От официалния сайт изпращат и-мейли на потребителите да не посещават сайтове с подобни на оригиналния домейн. В интернет пък, се сипят съобщения, че оригиналната Zamunda ще открадне данните им. Потребителите са в паника. Валят съобщения и коментари, а в крайна сметка, никой не знае какво точно се е случило с любимия на много хора сайт и дали Zamunda.net, или Zamunda.se е надеждният такъв. Остава важният въпрос, какво става с данните ни и кой ги управлява в момента, а това е изключително сериозен въпрос. Ние, като потребители, можем само да се надяваме „интернет войната“ между администраторите да мине без жертви, тоест, без някой да открадне нашите данни.

Терористи в Zamunda.net

Какво е интернет тероризмът?

Междувременно, ви предоставяме и изявленията на двете страни:

Официалното съобщение в Zamunda.net – тук остава въпросът, ако сайтът е хакнат и новият админ го управлява, дали това, което казва, е вярно и благонадеждно:

  • „2013-04-16 22:34:10 Съобщение: Приятели, група хакери са свалили бекъп на сайта и е възможно да вдигнат няколко сайта с подобен дизайн и информация от предишните дни. Не се притеснявайте за паролите, те са криптирани и няма кой да ги види в чист вид. Поради тази причина е затруднено влизането в сайта близките 2 дни. Работим по отстраняване на проблемите и се извиняваме за причиненото неудобство.

Екипът на Zamunda.NET!

  • 2013-04-16 22:40:02 Съобщение: Екипа на Zamunda.NET НЕ ВИ препоръчва да вписвате акаунти и паролите си в подобни или копиращи Zamunda.NET страници. Zamunda.NET е само една, но ние не можем да гарантираме сигурността на акаунтите ви в случай, че се подведете и се логнете в хакерско копие на страницата ни.
  • 2013-04-17 19:29:41 Съобщение: Здравейте приятели! Можете да прочетете повече за случващото се на началната ни страница. Не разполагаме с достатъчно време да отговорим на всяко съобщение изпратено до нас. Всичко в сайта работи по старо му, с изключение на смененият ЕКИП, което доведе до затруднено обработване на СПАМА и запитванията в сайта. Извиняваме се за това! Работим по възстановяване на екипа и съвсем скоро ще отблъснем тази вълна на провокации.

Благодарим за подкрепата! Zamunda.NET“

Вижте още: Пароли, които никога не трябва да използвате

А това е изявление в мрежата, на администраторите,нямащи достъп до акаунтите си:

„Не са слухове и не е майтап – Zamunda ни беше открадната. Съзирамe иронията в това и след време ще се усмихвамe на сполучливите вицове по темата, но сега не ни е смешно. Дълго време изграждахме защита срещу външни атаки, но пропуснахме да се вгледаме в себе си – грешка която без малко не ни уби и от която дълго ще се възстановяваме. На 11.04 администратор break имайки достъп до email – а с който се управлява домейна Zamunda.net го прехвърля на друг собственик. Администраторът разполага също с достъп от най-високо ниво до сървърите на Zamunda и копира цялата ни база данни на свои машини. Копирането е поетапно и завършва на 13.04 срещу 14.04 с пълното изтриване на старите сървъри и унищожаване на бекъпите. С това превземането на сайта почти привършва. Остава да прекрати достъпа на модераторите до ресурсите и да изтрие Топ – администраторите. Край! В сайта видимо нищо не се променя, сътресенията се отдават на поредната нестабилност и единственото, което в началото прави впечатление са безброй постове във важните теми, които греят с “Автор – непознат”, тъй като са правени от изтритите администратори. До този момент никой официално не знае за подмяната. Екипът на Zamunda осъзнава това в ранните часове на 14.04, но вече е късно да се направи каквото и да е. Въпреки, че на пръв поглед в присвоения сайт всичко е нормално, въпроси все пак възникват, особено след включването на разни “екстри” за които е известно, че Екипът е категорично против. Тези нелогични промени предизвикват въпроси и най-накрая узурпаторът пуска тема и свое становище във форума на Ъплоудерите в откраднатия сайт:

break “Здравейте приятели, Искам да ви попитам, как може да откраднеш или хакнеш нещо, което си създал? Вярвам много от вас не са доволни от управлението на сайта в последно време. Да не говорим за началническото поведение, без да сте длъжни на никого. Не ми харесва как група хора се възползват от вас. Не ми харесва как се пропиляват възможностите на сайта. Колкото и да ви убеждават, че няма начин тази машина да заработи в пълните и възможности, азз мога да ви кажа, че това е лъжа. Има начини и то стотици начини да заработим безпрепятствено. Най-малко трябва да се съмнявате, че това което се случва е с цел да се срине сайта. Напротив, съвсем друга е идеята, и е напълно изпълнима. Възможни са прекъсвания и проблеми със зареждането, това го е имало преди, но скоро ще е история. Постоянно качване/триене, предполагам е повече от досадно, е по-горе обясних колко всъщност начини има да се реши и този проблем! Оставям нещата във ваши и наши ръце, пък вие изберете.”

Какво се случва със Замунда?

Хакнаха zamunda.net

Така признавайки стореното, опитва да търси подкрепа, което изиграва лоша шега. Подкрепа няма! Ъплоудери, ВИП и потребители започват да разменят съобщения и масово да се оттеглят от присвоения сайт. Преводаческите сайтове, категорично отказват техните субтитри да стоят в откраднатата Zamunda. Тези неща са началото на края и стават причина да се наложат буквално шизофренични ограничения, сред които забрана за изпращане на съобщения. Започва безпрецедентен “спам” чрез персонални системни съобщения до всички потребители, виждайки пълното си безсилие да скрие истината. А истината е, че Zamunda се възстанови от пепелта на домейн ZAMUNDA.SE и веселяшкото Zelka.org. За щастие, бившия колега break не знае, че базата се записва на още едно място. Това ни позволи, макар и трудно да възстановим още вчера, голяма част от унищожения сайт. Благодаря, че ни последвахте. Екип“

Никой не може да гарантира, кой е сигурният сайт, така че сами преценете, дали да влизате.

Гост Автор: Анелия Мъглева

Етикети:

За автора

Списание VIP