Хората, които се дразнят от дъвчещия звук са по-креативни

Доказано от науката

29.11.2015

Дразните ли се, когато някой до вас шумно си дъвче салатата с моркови или пържолата? А когато някой шумно дъвче дъвка? Ако отговорът на тези въпроси е да, то значи сте от хората, които определено не понасят звуците от шумното дъвкане. Силното развиване на непоносимост към този вид шумове, може да доведе и до болестно състояние, когато е необходима намесата на специалист.

Но в този материал няма да засягаме тази тема, а ще ви представим до какви любопитни изводи са стигнали изследователите по темата за звучите от дъвкане.

Хората, които се дразнят от дъвчещия звук са по-креативни – доказано от учените!

Учени от университета Northwestern са установили, че хората, които са свръхчувствителни към определени звуци са склонни да бъдат по-креативни, отколкото тези, които не са. Да, правилно сте прочели. Ако сте раздразнени от дъвчещи звуци, вероятно сте гений!

Как раздразнението от този тип шум е свързано с креативността?

В изследването си, учените от университета Northwestern са анкетирали 100 участници, които са били помолени да предоставят възможно най-много отговори на различни сценарии в рамките на ограничен период от време. Изследователите наблюдават как участниците реагират на редица звуци, а след това анализират и попълнените въпросници, за да стигнат до необходимите заключения.

Според авторите на изследването отговорите на участниците показват силна връзка между тези, които имат най-креативните отговори и постижения и тези чувствителни към фоновия шум. Проучването показва, че “по-високо интелигентните отговори са резултат от чувствителността към шум”. С други думи, тези хора, които са възприели повече дразнещи ги звуци, са дали по-креативни отговори на въпросите.

Хората, които се дразнят от дъвчещия звук са по-креативни

дъвчещия звук може да подлуди някои хора

Резултатите от изследванията разбира се не трябва да карат хората, които се дразнят от шумно хранещите се хора, да стигат до крайности. Както посочихме по-горе, прекаленото вманиачаване и развиване на крайна непоносимост към дъвчещи звуци, може да доведе до болестно състояние, което е необходимо да бъде лекувано.

Не всички хора могат да имат вашите добри обноски на хранене и вероятно не може да промените всички, така че не се нервирайте прекалено много.

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.