Хората, които обичат да спят голи са по-здрави

Истина или мит?

10.05.2015

В една предишна статия изтъкнахме ползите от голотата по време на сън при двойките. Тази теза е проверена и потвърдена от компетентни учени.

Но всъщност ползите не са само за връзката с партньора, а и за самите нас.

Едно скорошно австралийско проучване казва, че е необходимо намаляване на телесната температура, за да заспим нормално и в покой. Тялото избутва топлината навън и я освобождава като радиатор. Ако не можем да освободим тази топлината заради тежки пижами или чорапи е по-вероятно да страдаме от безсъние. Голотата по време на сън позволява на тази “вълна” да се освободи по-бързо и ни помага да заспим по-добре.

Хората, които обичат да спят голи са по-здрави. Факт!

Друго проучване показва, че регулирането на телесната температура в леглото може да помогне значително за постигането на един по-дълбок сън, за по-дълъг период от време. Холандски учени поставят термо костюми на участниците, за да се намали тяхната кожна температура. В резултат на това, участниците имат непрекъснат сън и прекарват повече време в дълбоките фази на съня.

Вижте още: Колко вредно е прекаленото стоене?

Натуралното охлаждане на тялото през нощта помага за намаляване на нивата на кортизола. Дълбоките часове на съня между 22:00 и 2 часа сутринта намаляват кортизола до минимум, а след 2 часа сутринта жлезите, които произвеждат кортизол започнат да работят по-активно, за да подготвят тялото за следващия ден.

Според проучване, публикувано в списание “Sleep”, сънят води до освобождаване на хормони на растежа и мелатонин, които са най-важните анти-стареене хормони. Така че колкото повече спим, толкова повече от тези хормони произвеждаме. А вече установихме, че по-ниските температури на тялото са предпоставка за по-дълбок и по-дълъг сън.

Хората, които обичат да спят голи са по-здрави

Снимка: 54health.com

Проветряването на кожата по цялото тяло, особено в областите на краката, подмишниците и гениталиите, понижава риска от кожни заболявания, като микоза.

Друга здравословна полза от голото спане е предотвратяването на 2 вида диабет и повишената циркулация на кръвта, която е от полза за сърцето, мускулите и артериите.

Е, убедихте ли се, че спането “както майка ни е родила” е полезно? Склонни ли сте да пробвате как би се отразило на вашия организъм? Споделете в коментарите по-долу.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.