Христиан a.k.a. Shyne – от графити до графичен дизайн

Shyne се присъедини към "Аз мога в България"...

03.12.2013

Малко са хората, които могат да се похвалят, че работят това, което им харесва, особено в България. Днес в рубриката „Аз мога в България“, с огромно удоволствие Ви представяме един човек, който успява да превърне хобито и дарбата си, в професия – Христиан Пламенов а.к.а. Shyne. 

От графити до графичен дизайн с Христиан a.k.a. Shyne

1. Представи се накратко за тези, които не те познават.

Здравейте, казвам се Христиан, в някои среди съм известен като Shyne. От град Луковит съм и се занимавам с рисуване и почти всичко друго свързано с него.

2. С какво точно се занимаваш?

Както казах занимавам се с рисуване. В последно време графичен дизайн и илюстрации (предимно дигитални) и от време на време графити.

Shyne говори за графитите и графичния дизайн пред списание VIP

Как да превърнем хобито си в професия – Shyne

3. Страстта ти е рисуването, как реши да преминеш към графичния дизайн?

Говорехме си с един приятел една вечер и той ми предложи да опитам работа с графична програма (Corel Draw) и лека-полека взе да ми харесва. После си спомням, че се ровех много по сайтове с портфолиа и качени разработки, проекти и т.н. Като цяло дизайна си дойде от само себе си според мен. Тъй като сме в дигиталната ера и както и да го погледнем едното води до другото. Не съм го казвал на много хора, но аз преди много ненавиждах програмите и тяхната намеса в рисуването. Но както се оказва всеки път, никога не казвай никога. Пък и се изкарват добри пари понякога и е привлекателно. Но все още съм доста назад от мечтаната цел и продължавам да работя.

4. От колко време се занимаваш с компютърна графика?

Занимавам се от 1 година и почти 7 месеца, като всеки ден научавам по нещо ново и се трупат знания и практика.

5. Кой е най-големият ти успех/признание досега?

Ами имам няколко. Наградата от Sony за конкурса за Miles Davis, дизайните за тениски за любимата ми рап група през лятото, работата ми за British Knights и наскоро бях на презентация на портфолио Behance meeting във Варна и хората доста харесаха нещата ми. Дори ми дадоха награда. Също много се зарадвах, когато един от любимите ми графити артисти Phorm, от Лондон, ми беше писал във Flickr, че много му харесват моите неща и ме кани на гости да порисуваме. А това е човек, от който съм се учил почти през целия ми период, в който съм се занимавал с графити. От други също съм получавал признание.. понякога едно „браво” може доста да те вдъхнови да качиш летвата и да опитваш нови неща, да продължаваш да се развиваш. Самият факт, че имаш допир и контакт до хора, които си считал за определено ниво и тези хора те приемат едва ли не за равен или, че просто са ти обърнали внимание, е може би най-големият успех.

Христиан Пламенов за наградата си в Behance

Хрис Shyne за наградата си от Behance

6. Разкажи ни малко повече за спечелената награда от Behance.

На 9.11.2013 се състоя преглед на портфолиа от сайта behance.net. Беше организирано от едни много готини хора от DTail Studio. За втори път ме канят (за което много благодаря) и общо взето излизаш и говориш за нещата си и ги показваш съответно. Имаше много добри артисти, които показаха невероятни неща. А въпросната награда се дава след гласуване от присъстващите и се определя по това колко хора си впечатлил с нещата си. За мое огромно щастие получих и аз една такава. И като се върна към предния въпрос е също голямо признание за мен.

7. В каква насока виждаш себе си в бъдеще?

Хм….знам ли…иска ми се да пробвам в чужбина поради ред причини, които виждаме всеки ден. Но със сигурност знам, че ще рисувам.. Това ми е и винаги било единствената и истинска любов. Дерзая и търся работа, все пак няма безплатен обяд. Надявам се посоката за бъдещето да е положителна за мен и за приятелите ми пък ще видим какво е намислила съдбата.

Вижте още и 10 полезни уебсайта за дизайнери – Февруари 2014

8. Кои са хората, които те вдъхновяват?

Любимият ми въпрос. Ами като цяло от хора трудно се вдъхновявам. По-скоро от работата на някои хора. Човек като попадне в кръг от себеподобни и обсъди идеи и виждания, може да остане много вдъхновен и зареден с енергия. Имена, ако трябва да изброявам са много, но естествено си имам и любими… Peeta, Daim, Sofles, Revok, Rate, Tefu, Red… Списъкът е много дълъг. Също музиката много ми влияе.. харесвам хип-хоп от почти всяка негова ера… една от любимите ми групи е Jedi Mind Tricks и проектите си ги кръщавам предимно на техни песни.

Shyne One с интервю за списание VIP

Shyne Art

9. От къде черпиш вдъхновение?

Ами нямам конкретен източник… по-скоро е моментно състояние, но като цяло обичам да се стимулирам с много кафе и черен шоколад, вино…. жените са ми голяма муза.. Фен съм също и на сградите, които са в процес на изграждане, роботика, 3D модели…. намирал съм вдъхновение от много места.Както казах музиката също много ми влияе. Например хип-хоп-а ме тласна към графитите, които са част от самата хип – хоп култура.

10. Как протича един ден от живота на художник?

Ами когато не е на работа един художник прекарва времето си като прави това, което обича, а именно – да рисува… поне през по-голямата част. Ставам рано, но обичам да се излежавам. Предпочитам да се видя с приятели на спокойствие и следобеда да рисувам. Едно от хубавите неща на малкия град е спокойствието и аз много го ценя. Някак помага да се фокусираш върху проекта, който си започнал. И не на последно място музика… all day every day. Няма ден без музикален съпровод.

Христиан a.k.a. Shyne - от графити до графичен дизайн

Shyne One – от улични графити до перфектни графики…

11. Какво би си пожелал за в бъдеще?

Нормалното, да сме здрави, пък другото вече от мен зависи.

12. Пожелай нещо и на читателите на списание VIP.

Пожелавам им да следват мечтите си и никога да не се отказват и ако желаят нещо, да го желаят истински и с цялото си сърце, ако правят нещо да дават всичко от себе си и ще постигнат мечтания резултат. И най-важното да останат винаги иновативни и позитивни.

Портфолио: http://behance.net/Shyne
ФБ страница: https://www.facebook.com/ShyneArt

Аз мога в България

Присъедини се към Нас!

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.