Идентифициране на нелоялни практики в ЕС

18.07.2016

Много често хората са изкушени да подведат умишлено или не толкова умишлено, публиките си. Някои недобросъвестни търговци сериозно злоупотребяват с доверието на клиентите, с което нарушават техните права. Такива неправомерни влияния се следят и наказват от съответните органи.

Идентифициране на нелоялни практики в ЕС

Eвропейската комисия, която е органът, развиващ и контролиращ политиката на ЕС, идентифицира нелоялни практики, които биват строго следени и наказвани от европейското законодателство. Такива са подвеждащи реклами и агресивни търговски трикове, които не само, че са в конфликт с основните човешки права на гражданите на Евросъюза, но и понякога стигат до форми на насилие. Такива може да са принудата, тормозът и упражняването на нерегламентирано влияние върху гражданите от недобросъвестни търговци. Най-добрият интерес на гражданите е ползван като база, на която са изградени европейските закони за услуги в публичния сектор като обществения транспорт, далекосъобщенията и пощенските услуги, както и доставянето на газ и електроенергия. Това цели гражданите навсякъде в Евросъюза да имат достъпни, качествени услуги на добри цени.

Какво би се случило, ако констатирате, че гарантираната ви сигурност е нарушена? В такива случаи може и трябва да се възползвате от правото си да подадете сигнал към съответната европейска централа и да бъдете обезщетени парично. Това подтиква държавите-членки към по-висока интеграция и сътрудничество. Да осъдите фирма, която не е свършила предвидена клауза в договор например може да отнеме време, а ако касае фирма от друга държава, би отнело още повече време. За целта Европейската комисия е улеснила своите граждани в подобни ситуации и е предвидила способи, уреждащи споровете, за които разходите са в малък размер. Такъв един способ например, представлява онлайн продукт, разрешаващ спорове, който е предвиден да започне да функционира през 2016г.

Идентифициране на нелоялни практики в ЕС

Бъдете информирани

Потребителски проблеми и спорове могат да се решават и да се поискат обезщетения, когато споровете засягат едновременно няколко държави на ЕС. Като се търси оценка от мрежата от европейски потребителски центрове, която безплатно ще ви посъветва и насочи. Тази помощ е за всички граждани на Евросъюза, които са недоволни от условията за кредити, услугите и продуктите на фирми от Съюза. Бъдете информирани и потърсете най-близкия такъв център до вас!

Източник: barzi-krediti.com

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.