UX design – информационна архитектура

Как да структурирате сайта така, че да бъде максимално удобен за потребителските нужди

25.08.2014

Какво е информационна архитектура и каква е основната работа на информационния архитект?

Следваща тема в статиите за UX design е информационната архитектура. Какво представлява – това как да подредим и структурираме информацията в един сайт, за да може по-лесно да се ориентират хората. Това е задачата на информационния архитект.

Главна негова цел е да подреди сайта така, че да бъде максимално достъпен и полезен за потребителя. Има няколко етапа, през които задължително трябва да преминем при създаването на информационната архитектура:

Ключови думи

В самото начало първо се започва от хората. Много е важно да разберете по какви критерии ще бъде търсен вашият сайт от потребителите. Има много инструменти, които могат да ви помогна при изготвянето и организирането на ключовите думи, но за това ще си говорим друг път.

Инструментите, които могат да са ви полезни:

– Google Analytics

– Google AdWords Keyword Planner

– Google Insights for Search

Естествено това не са единствените начини. Има и офлайн такъв. Питайте хората! Точно така. Направете анкета и разберете по какви критерии биха търсили вашия сайт. Точно от това имате нужда. Говорете с тях и разберете тяхното мислене. Това е вашата задача. Да изследвате поведението им и да разберете коя е най-правилната структура, която трябва да използвате за всеки конкретен проект.

UX design - информационна архитектура

Онлайн и офлайн намиране на ключови думи

Съдържание

Следваща стъпка е анализ на съществуващото съдържание. Първо започнете да изследвате съдържанието и да разберете какво имате на разположение. Това ще ви помогне за:

– Да разберете темата, ако тепърва навлизате в проекта;

– Да я погледнете под различен ъгъл, ако сте вече в проекта;

– Да обновите и премахнете старото и ненужно съдържание;

– Да се подготвите за промяна;

– Да започнете да следите прогреса си;

Вижте още: 11 Основни принципа при UI/UX дизайна

Също така е много важно да разграничите нужното от ненужното съдържание. Можете да откриете какво ви трябва чрез няколко стъпки:

– Ако имате съществуващо съдържание го използвайте за основа на вашия анализ;

– Анализирайте потребителите;

– Направете бизнес среща с колегите и обсъдете прогреса си до момента;

– Анализирайте конкуренцията и това как работи тя;

До тук вече знаем двете най-важни концепции на информационната архитектура:

– На кого ще показваме

– Какво ще показваме

UX design - информационна архитектура

Как да разграничим нужното от ненужното съдържание

Следваща стъпка след всички тези анализи е да структурирате съдържанието на сайта

Тук вече идва същинската част. След като сте анализирали дадените потребителски групи, трябва да знаете как да структурирате сайта така, че да бъде максимално удобен за техните нужди.

Отделните елементи, като страници, категории и под категории могат да бъдат подредени по много различни начини, но има няколко основни подредби, които са като стандарт в информационната архитектура:

Йерархия – нещо, което е познато на хората. Типичен пример може да се даде за менютата в ресторантите. Там всичко е подредено под йерархия. Салати, местни ястия, рибни и т.н. Това организиране на „родител“ – „дете“ е много познато на потребителя и се възприема добре от него.

Матрица – в информационната архитектура означава, че един обект има повече от една характеристика. Примерно една рокля има повече от една характеристики: марка, размер, цвят и т.н. Всички тези неща са важни за потребителя. Когато имате много такива продукти и съдържание, което може да бъде достигнато по повече от един начин, то тогава се препоръчва използването на матрица.

Органична подредба – в основата на хипер текста. Всяка страница има хипер линк, който води към друга страница. Много добър пример за това е Wikipedia. В текста има препратки, които водят до релевантно съдържание със статията. Тази подредба на информацията е полезна за информационни сайтове.

Последователна подредба – използва се, когато последователността е важна за разбиране на съдържанието и искате да насърчите хората да преминат задължително през няколко стъпки. Типичен пример за това са онлайн магазините и по точно, когато потвърждавате поръчка. Там преминавате през различни стъпки, докато потвърдите поръчката на желания от Вас продукт.

Това са четирите начина да покажете дадена структура на сайта. Към тези четири може да добавите и основните 8 схеми на класификация на съдържанието, за още по-голям ефект, но за тях ще си поговорим повече в следващата ни статия!

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването