Информационният център на Google в Дъ Далс

Google е една от водещите компании в света, която спомага за формирането на модерна култура

27.08.2014

Едва ли има хора, които не знаят какво е Google или не използват поне една от услугите на гигантската компания. Google е водещ интернет гигант, който спомага за формирането на модерна култура и същевременно печели адски много пари. Като световна интернет търсачка, компанията се нуждае от огромен брой сървъри за дейността си. За тази цел през 2000 г. се построява огромен информационен център при висока степен на секретност за невероятната сума от 600 млн. долара.

Информационният център на Google в Дъ Далс е едно от 100-те места, които никога няма да посетите

Местоположение: Уаско Каунти, САЩ

Възможност за достъп: Високо ниво на секретност: първият целево изграден информационен център на Google

Създатели на Google са Лари Пейдж и Сергей Брин, докато двамата още учат в Станфордския университет. Те регистрират частната си фирма през 1998 година. Главната мисия на Google е да „организира световната информация и да я направи универсално достъпна и полезна.“ Още от самото създаване на компанията, тъкмо тази мисия води Google до разнообразяването на дейностите на мегакомпанията, които днес включват софтуер, социални мрежи и дори компютърни операционни системи.

Вижте още: Ранчото Скайуокър – убежището на Джордж Лукас

За никой не е чудно, че от Google не дават никаква информация за тези информационни центрове, като се предполага, че по света има над 10 такива, съдържащи може би милион отделни сървърни единици.

Информационният център на Google в Дъ Далс

Информационният център на Google

Google строи първия такъв център на терен, близо до река Колумбия, недалеч от язовир Дълес и отваря работна ръка за около 200 местни души. Теренът предлага не само подходяща площ за строителство, но също така и наличието на изобилна и чиста хидроенергия. Бизнес като този на Google неизбежно консумира адски голямо количество електричество и от компанията използват всеки шанс да изградят по-екологични съоръжения и да спазят мото си: „Не твори злини“.

Информационният център в Дъ Далс в началото носи кодовото име „Проект 02“, а при самото си откриване е обвит в секретност – дори журналистите са подписали декларации, че нямат право да коментират секретното убежище. Оттогава до сега сигурността и секретността на това място остават загадка за човечеството. Секретната информация там продължава да бъде от първостепенно значение за компанията.

Докато Google желае да направи световната информация универсално достъпна, то очевидно собствениците на компанията нямат подобни амбиции за собствените си информационни центрове.

Армейският склад Хотърн

Армейският склад Хотърн

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването