Обичаи и интересни традиции на Бъдни вечер

Пожелаваме на всички Вас уютен, топъл и спокоен празник!

24.12.2013

Несъмнено една от най-свещените нощи в българското духовенство е Бъдни Вечер. В различните краища на България я наричат Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич или Наядка. Но, както и да я наричат всички знаем едно. Това е любимият празник от годината, който не само събира роднини и приятели от всички точки на света, но и сплотява и заздравява връзката помежду им. Няма да изпадаме в излишни подробности, a ще ви запознаем с обичаи и факти около празника, които може би не знаете или пък сте позабравили.

Представяме ви няколко интересни обичаи и традиции на Бъдни вечер

1. Днешният ден се нарича Бъдни вечер, защото в молитвата, на празничната вечеря се пожелава всичко най-добро за в бъднини.

2. Първият залък от ястията е за Богородица.

Итересни традиции на Бъдни вечер

Орехи, чесън и люти чушки

3. Искрите, от бъдника, който стопанина на дома е запалил в домашното огнище, са за плодородие и берекет.

4. Питата или хлябът, които стопанката на дома е приготвила гони таласъмите и злите сили.

5. Обичаят повелява трапезата да се нареди върху слама, на земята.

Вижте още: Коледни напитки за студените зимни вечери

6. Най-известният факт за Бъдни вечер е, че месото не присъства в менюто. Храним се само с постни ястия.

7. Ястията трябва да бъдат нечетен брой. Повечето семейства приготвят 7 ястия, колкото са дните от седмицата, а други по 9, колкото месеца продължава бременността на една жена.

8. Масата е отрупана с домашно приготвени храни от градината на дома, като всяка от тях символизира нещо. Храните, които присъстват са  боб, ориз, ошаф, туршия, пълнени постни чушки, постни сърми, лук, чесън, мед, орехи, тиквеник, плодове и вино.

9. Колкото повече ястия се приготвят, толкова по-богата и плодородна ще е следващата година за семейството.

Обичаи и интересни традиции на Бъдни вечер

Трапеца на Бъдни вечер

10. В обредната пита, стопанката на дома поставя клонче дрян или паричка, която предвещава богата година.

11. Най-възрастният човек в дома, прикадява масата с тамян и казва молитва.

12.  По време на празничната вечеря, никой не трябва да става от масата, докато не се нахрани и трябва да опита от всички ястия на масата.

13. Дори, когато вечерята приключи, поверието е такова да не се раздига масата и да се остави до сутринта. Според някои това е, за да не избяга късмета от дома през годината, според други за покойните близки, а според децата, това е времето, през което Дядо Коледа идва и оставя подаръци под елхата, а ние му се отблагодаряваме с вкусна вечеря.

14. На този свят ден, празнуващи са Евгени, Евгения, Жени, Жечка, Бистра, Божана и производните им.

Вижте още: Коледните сладки изкушения на Ани

Пожелаваме на всички Вас уютен, топъл и спокоен празник, който да посрещнете с най – близките си и обичани хора.

Етикети:

За автора

Христина Розова

Здравейте, казвам се Христина и съм редактор в Списание VIP. Обичам да комуникирам, да се запознавам с различни хора и да обменям ценна информация, която намирам за полезна. Работата в списанието ми носи не само наслада, но и нови знания всеки ден. Пиша статии за красота, иновации, филми, музика и като цяло развлекателната секция. Вярвам, че една добра идея може да се развие без пари, дотолкова, доколкото срещнеш хора, които я разбират и подкрепят. Изключително ми е приятно да работя в млад и амбициозен екип, който е изпълнен с креативност и идеи и се надявам да растем с всеки изминал ден. Пожелавам на всички да не спират да мечтаят и да правят всичко по силите си, за да постигнат целите си, защото именно в това се крие смисълът на живота.