Интервю с Диляна Гергова

Как да правим по-хубави снимки...

30.03.2014

Списание VIP има огромната чест да Ви представи една млада, талантлива и амбициозна фотографка, която мечтае да види националния парк Торес дел Пайне в Чили. Тя снима както портретна, така и пейзажна фотография.

Вижте съветите на Диляна Гергова как да правите по-хубави снимки

Здравей, много се радвам, че отдели от времето си, за да отговориш на въпросите ни и да ни разкажеш повече за това, с което се занимаваш. Би ли се представил с няколко думи пред читатели на Списание VIP?

Здравейте! За мен е удоволствие. Казвам се Диляна Гергова и както обичам да казвам, съм пристрастена към фотографията. Снимам предимно портрети и пейзажи, но ако трябва да съм честна последните две години съм силно ориентирана към портретната фотография.

2. Ако можеше да живееш, където и да е на тази прекрасна планета, къде би направила мечтания си дом?

Има доста места, които бих искала да видя, като се започне от националния парк Торес дел Пайне в Чили. Но да живея за постоянно на място различно от България ми е трудно да си представя. Все пак искам да избягам от града на място, където мога всяка сутрин да се радвам на изгрева. Мисля, че това ще ми е достатъчно.

3. Училa ли си някъде фотография?

Изцяло самоука съм, така че дори сега продължавам да се уча.

4. От кога се занимаваш с фотография?

Някъде от около 6 години, като първите две трудно бих нарекла занимаване с фотография. По-скоро бяха безразборно щракане. Последните 3-4 години вече мисля, преди да снимам.

Вижте още: Интервю с Ангел Ангелов

5. Разкажи ни някаква интересна случка по време на снимки?

Снимането винаги е съпроводено с голяма доза забавление. Няма нито един случай, в  който да съм отишла да снимам и нещо да не се е случило, с други думи нещо да не се е прецакало. С портретите е още по-интересно, тъй като минувачите никога не остават безразлични. Сблъскваш се с всякакви индивиди и всевъзможни ситуации. Българите сме толкова колоритни хора.

6. Как би описала стила си?

Все още го градя, но когато го завърша ще мога да кажа. Стремя се към естествения подход.

Диляна Гергова за портретната фотография

Снимка: Диляна Гергова

7. Разкажи ни повече за портретната фотография. Как предразполагаш моделите си?

По-голямата част от времето на снимки преминава в разговори. Като цяло самото снимане не е много. Смятам, че е важно да не прекаляваш и да не насилваш нещата. Един непринуден разговор винаги помага.

8. Снимала ли си в екстремни условия и как се работи в такива ситуации?

Като цяло никога нещата не минават по най-гладкия начин, но не съм имала кой знае какви проблеми. Повече такива ситуации е имало при заснемането на пейзажите. Но в планината човек нигога не знае и винаги трябва да има едно наум.

9. Кой ти е любимият обектив?

Трудно мога да определя. За портрети може би 85 1.8.

10. Какво пропуснахме да те питаме?

За или против софтуерната обработка? Твърдо „за”.

11. Ще споделиш ли с нас няколко съвета, които ще помогнат на тепърва навлизащите млади фотографи?

– Гледайте много чуждни снимки;

– Повече снимайте, по-малко коментирайте;

– Не се отказвайте, каквото и да ви казват;

Уебсайт: http://dilyanagergova.com/

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването