Интервю с Димитър Владиков

Човекът с множество призвания...

27.06.2014

Човек, който не може да се постави под един общ знаменател. Днес имаме удоволствието да поговорим с Димитър Владиков – адвокат по професия, писател, авантюрист и фитнес инструктор по призвание.

Интервю с Димитър Владиков

1. Представете се пред читателите на Списание VIP.

Още с първия въпрос ме затрудняваш, защото винаги съм се стремял да бягам от дадена щампа, която ограничава личността. За журналистите е ОК да поставят епитет пред даден човек, защото така го вкарват в определените рамки и стереотипи. Тази тенденция се наблюдава при актьорите много отчетливо  – примерно Джейсън Стейтъм е екшън герой, Адам Сандлър – комедиен… но един Матю Макконъхи също не може да бъде поставен в определна рамка. С различните хора съм различен, в една бизнес среща на преден план излизат едни качества, в спортната зала – други.

2. Всъщност кой е Димитър Владиков – адвокат, писател или пътешественик?

Да не забравяме и фитнес инструктор, според официалния сайт www.vladikov.eu.  Опредено най-често съм в ролята на корпоративен адвокат, работя основно с чуждестранни клиенти и тази работа ми носи голямо удоволствие. Контактите с различни хора от различни страни, освен всичко друго, дава и голям опит, учи как да се справяш в разнообразни интер-културни ситуации.

Писането е хоби, то не се планира – когато усетя, че имам нужда – просто сядам и пиша. Пътешествията са свързани с работата ми, като адвокат и писател. Това, което остава скрито от публиката, са отговорностите и задълженията, които съпътстват всяка дестинация.

Интервю с Димитър Владиков

Димитър Владиков, адвокат

3. Кога започна „любовната ви история“ с пътеписите. Как се запалихте по това и коя беше първата дестинация, за която писахте. 

Пътеписи пиша сравнително отскоро, може би първият беше през 2012 г. В момента подготвям продължение на сборника от миналата година и след това се фокусирам в завършването на втория ми роман.

4. Последното ви пътуване е до Япония. Какво ви впечатли най-много в страната на изгряващото слънце. 

Продължаваш с трудните въпроси! Японците се различават от нас българите по своята педантичност и точност. Държат много на детайла и качеството. Впечатли ме тяхната дисциплина и уважение към другите. Другото е чистотата по улиците. В Токио няма кошчета за боклук, но няма и хартийки и боклуци по тротоарите. Просто всеки си носи боклука вкъщи и го хвърля в кошчето у дома. Стандартът там е много висок и това е така, защото производителността на всеки един е висока. Самата страна Япония е много красива, като природа – има реки, планини, паркове, градини.  И това, за което акцентирах в първата статия за Токио – симбиозата на изкуството и бизнеса, която се усеща в този град.

Не пропускайте да прочетете и пътеписът на Димитър Владиков, Дестинация Токио.

5. Коя ще е следващата дестинация и кога да очакваме нов пътепис? 

Имам няколко предложения за Европа – Лондон, Виена, Барселона, но не съм потвърдил участието си за тези места. Със сигурност лятото ще съм в България, защото пиша няколко големи инвестиционни проекта за немска, швейцарска и китайска компании и предпочитам да ги завърша, преди пак да пътешествам.  Имам  планове да подготвя десетина статии за най-големите забележителности в Токио, което ще компенсира читателите, преди пак да полетя. Иначе за Русия имам възможност и желание през есента да участвам в голям международен форум, на който ще изнасям презентация за България ,като инвестиционна дестинация.

6. По професия сте адвокат. Колко е трудно един завършващ юрист в България, да се реализира в областта. 

Като адвокат аз се опитвам да се фокусирам върху три основни области на правото – инвестиционно, корпоративно и вещно.  Инвестиционното право ми харесва с предизвикателството да убедиш чужденците да дойдат и да инвестират в България, вместо да го направят в някоя от нашите съседни държави или друга държава от ЕС. България е малка страна и усилията, които се изискват, за да се водят преговори с чужденците, са по-големи, отколкото за един немец или италианец, но пък и успехите така са по-сладки.

След това е корпоративното право – да се регистрира компания с международно участие и да се следи за правното обслужване на такъв тип дружества. И третата област са недвижимите имоти, към които имам афинитет още от университета, където преподавател ми беше проф. Джеров. Студентите знаят колко трудно той пише високи оценки, а аз имам една от малкото шестици при него.

Завърших преди 8 г. и почти веднага започнах работа като юрист в една строителна компания, така че за мен не беше трудно да се реализирам. Но със сигурност добрите оценки в университета са една инвестиция за добра работа след завършването. И нямам предвид само да се назубри даден учебник или книга. Уменията, които се придобиват в хода на образованието, са изключително важни и полезни – примерно бързото синтезиране на информация и умението да говориш увлекателно пред хора. Ако нямах основата и самочувствието на десетките изкарани изпити от университета ,първата ми презентация в конферентната зала на петзвезден хотел в Шанхай, щеше да е пълно фиаско. Излизаш на трибуната и пред теб са 50-60 азиатци. Ако не си спокоен и убедителен, крахът е неизбежен. А това спокойствие се придобива с практика – започваш да презентираш в университета, първо пред приятели, след това и на по-големи форуми.

Още нещо, което колегите трябва да знаят е, че в живота няма поправителен изпит. Ако объркаш делото на клиент, той втори път няма да се обърне към теб, а ще отиде при конкурентна кантора. Не можеш да си позволиш да не бъдеш най-добрият!

Димитър Владиков - писател, адвокат, фитнес инструктор

Димитър Владиков – писател, адвокат, фитнес инструктор

7. Кой е най-интересният/най-трудният случай, който сте водили в практиката си. 

Всеки казус е интересен със своята индивидуалност и колкото по-голямо е предизвикателството, толкова по-добре!  Аз имам едно мото: никога не връщай клиент! Дори в момента да нямам физическа възможност да поема случая му, винаги съм готов да изслушам клиента, защото знам, че при доктор и адвокат се ходи, когато наистина е спешно. И се опитвам да помагам, за да му се разреши проблема максимално бързо и ефективно. Затова и се опитвам да не влизам в съдебна зала. Защото в съда делото се води от съдията, там възможностите на адвоката са ограничени. Има стара адвокатска максима: и най-лошото споразумение между страните, е по-добро от най-доброто съдебно решение.

Ако трябва да посоча конкретен казус: най-голямо предизвикателство се оказа проектът за застрояване на част от крайбрежието от една строителна компания, чийто образ бе сатанизиран в медиите от различни екологични организации. Заради този обществен натиск, от юридическа гледна точка документите, които подготвихме с колегите, трябваше да бъдат перфектни! Три различни инстанции гледаха всяка запетайка в близо хиляда страници информация и въпреки протестите и митингите по площадите, проектът беше одобрен, а клиентът остана доволен.  След това в Интернет и Фейсбук ме нарекоха „адвокатът на дявола”, защото до край защитавах интересите на този клиент.

8. Бяхте ментор на Startup Weekend Варна. Какви са впечатления ви от това събитие? 

Това беше първото ми участие в подобен тип събития. Понеже фокусът беше насочен към IT и app.-решения, не бях сигурен доколко чисто адвокатските съвети, биха били полезни и интересни за участниците във форума. И бях много приятно изненадан, когато на таблото със записване на менторите, бях един от първите, които отборите посочиха. От 12 отбора участници в Start Up Weekend-a, проведох разговори и консултации с осем. Един от тези отбори спечели и първото място. Аз лично много се забавлявах и се заредих с тази позитивна енергия, която може да се усети от много умни, млади хора, събрани на едно място и фокусирани в подготовката за най-добрата презентация. С голямо удоволствие бих участвал отново!

Вижте още: Startup Weekend Варна – реализирай своята бизнес идея за 54 часа

9. Какво мислите за „мисията“ на Списание VIP: Аз мога в България? 

Това е и моята мисия. Аз имах няколко оферти от САЩ, Малта и Китай да отида да работя там, но ги отказах, защото парите не са по-важни от това да работиш нещо, което ти доставя удоволствие. Ще цитирам един от моите германски клиенти, който казва: Bulgaria is Hollywood! Тук е страната на неограничените възможности.

10. И за финал пожелайте нещо на себе си и на читателите. 

Ще издам една моя малка тайна, която ми е помагала в различни ситуации в живота. Опитвайте се да се обградите с умни и успели хора около себе си. Англичаните казват Great minds think alike. Аз още от следването ми в Благоевград се движех в компания на студенти от Американския университет, това ми осигуряваше достъп до библиотеката на този университет и шанса да коментирам с тах различни актуални събития. След това приех да работя няколко години в една правителствена агенция, защото около мен бяха хора, завършили Харвард и престижни международни университети. Да работиш с такива хора е школа и опит, който няма къде да се получи. На себе си пожелавам да имам енергията и мотивацията да не спирам да се самоусъвършенствам и да се уча! Успехите ме мотивират да искам още и още…

На читателите пожелавам същото, да не се страхуват да бъдат новатори и да работят повече от конкурентите, за да успеят. Кристиано Роналдо е талантлив футболист, но ако разчиташе само на таланта си, нямаше да е това, което е в момента.  А за да бъде най-добрият, той в продължение на години остава след всяка тренировка и тренира допълнително по още един час. Не се примирявайте с посредствеността!

Присъедини се към мисията на Списание VIP

Присъедини се към мисията на Списание VIP

Етикети:

За автора

Списание VIP