Как се прави качествено SEO с Евгени Йорданов

Съветите от един SEO евангелист

18.02.2014

SEO специалист, поддържащ професионален блог по тематиката, съосновател на SocialEvo и най-добрата Фейсбук група на 2012 година – „Маркетинг и Уебмастърство“.

Представяме ви Евгени Йорданов за рубриката: Аз мога в България…

1. Представете се накратко.

Здравейте, казвам се Евгени и се занимавам с така мистериозното SEO, за което всички са чували, но никой не знае повече от това. Поддържам професионален блог на тематиката – SEO оптимизация. Стартирал съм с няколко приятели по-голямата идея наречена – SocialEvo, с която много се гордея, както и професионалната браншова група (във Fb и G+) „Маркетинг и Уебмастърство“, която на свой ред спечели наградата за най-добра Фейсбук група на 2012 година. Наблягам на новостите в бранша, като не забравям все пак и от време на време да споделям нещо и за базовите знания на читателите и последователите си.

2. Какво същност прави един SEO специалист.

Ето как го обяснявам на клиентите си с прости думи: Един SEO специалист прави така, че Google да хареса вашия уебсайт повече от на другите хора и поради тази причина да реши да показва първо него, пред тези на всички останали.

4. Как убеждавате своите клиенти, че работата, за която ви плащат, ще е свършена качествено.

За съжаление трябва да отговоря – Трудно. Тази услуга все още не е толкова силно позната на пазара, но се стараем с времето аз и колегите от някои от конкурентните фирми да развиваме този бранш с различни събития и информативни семинари, като например SEO Конференцията и още няколко подобни от бранша. И все пак бидейки слабо позната услуга, повечето клиенти не я търсят или когато разберат за нея, очакват нещата да станат почти за без пари.

Евгени Йорданов за SEO като професия у нас

Евгени Йорданов

5. Как се става SEO експерт?

Ужасно сложен въпрос. Бих казал, че надали някой би се нарекъл директно сам себе си експерт. Аз бих ползвал термина „специалист“, доста по-малко натоварващ е. А за ставането, най-просто бих могъл да го кажа така: Времето е най-добрият учител. Факт е, че дори и да е представена и някак си да бъде интегрирана в главата ви цялата информация, която трябва за SEO, пак трябва време за лични проби тип – опит/грешка, за да може всеки специалист да се утвърди като такъв. Обикновено за едно по-напреднало ниво, един SEO трябва да е прекарал поне 4-5 години в тази сфера и да е преминал през много препятствия, да се е сблъсквал с всякакви проблеми, да е падал и ставал. Няма как иначе. Това не е материя, която се преподава публично във всички университети, камо ли в България. Само, да вмъкна, че се стараем да променим това, с някои от по-иновативните такива. Но имаме да извървим доста дълъг път.

6. Използвали ли сте някога методите и практиките на така нареченото „черно SEO”?

Всички са, независимо доколко са го осъзнавали или не. Чисто черно няма. Има различни нюанси на „сивото“. А на „черното SEO“ реално може да се гледа като необходимото зло. Ако ги нямаше колегите, които основно се занимават с това, кой точно щеше да ни разграничава – лошото, от доброто. А за самите техники и тактики, на някакъв етап от развитието си всеки SEO консултант е посягал към не толкова „бели” техники. Дали от желанието просто да опита какво ще стане, дали заради трудна ситуация с клиент. Всеки е имал своите си причини. А относно това, дали се наказват, както смятат всички – да, наказват се. Не в количеството, в което се случва това на запад, но определено се стяга примката все повече и повече. Причината да не е също толкова сериозно, колкото в англоговорящите страни е просто, че Google все още не познава така добре българския език, както познава английския.

7. Как изграждате стратегията за оптимизацията на всеки един сайт?

Това, което е ключов елемент, който много клиенти и дори прохождащи колеги пропускът е, че в крайна сметка всеки уебсайт е в абсолютно уникална ситуация смесена от различен вид бизнес, бизнес ниша, конкуренция и т.н. Бидейки толкова уникална тази ситуация, няма как да има универсална рецепта или стратегия за успех. Изграждането на успешната стратегия, зависи много и от реалните собственици на бизнеса, с който работите. Ако те не искат да инвестират (не говорим само за пари, а основно за усилия) в своя бизнес онлайн, никоя SEO стратегия няма да сработи за тях в дългосрочния SEO план, когато SEO се изплаща и има най-голяма възвръщаемост, спрямо всеки друг вид реклама.

8. Кои са най-ключовите елементи за успеха и класирането в търсачките?

Както вече споменах, ключовият елемент е подкрепата на самия бизнес, в направата и маркетирането на уебсайта си. Оттам насетне с правилната цялостна маркетингова стратегия, правилното разпределение на бюджета за онлайн маркетинг между платена реклама (AdWords), оптимизация за търсачки (SEO) и социални мрежи и няколко други пера, би направило само чудеса. Разбира се, всеки е свободен да експериментира докато улучи правилните пропорции. Все пак и ние, като специалисти сме минали по този път, за да постигнем и получим знанията, които имаме.

Евгени Йорданов за рубриакта - Аз мога в България

Как минава денят на един SEO експерт

9. Как минава денят на един SEO специалист.

В идеалния случай типичният ден на един SEO специалист би трябвало да преминава в много четене. Четене на всякакви ресурси и материали. И това е така, защото работим в супер-бързоразвиваща се сфера на дейност, в която нещата се променят не с десетилетия или години, а с дни, часове и минути. И ако един специалист иска да остане релевантен и конкурентноспособен на пазара, трябва постоянно да работи в посока на това да се информира за последните тенденции, трендове, ъпдейти и т.н. всякакви побългарени англоезични думички, свързани с посоката на движение на бранша и специалистите в него. Дотук описах идеалния случай. Реалният обаче се различава сериозно. Реалността е, че прекалено много хора се наричат с имена, които те не са – като например SEO експерт, Уеб гуру и т.н. Проблемът тук не е как се наричат, а че зад тези титли реално не стоят тези експерти и гурута, което накърнява бранша. Тези хора, не се занимават с четене и образоване на себе си и клиентите си, а се занимават с чист СПАМ. В световен мащаб (което донякъде се транслира и към българските мащаби) съотношението на добрите към лошите; белите към черните е около 20% към 80%. Това е реалността.

10. Съвет към младото поколение: Защо си заслужава да се занимавате с оптимизация.

Заслужава си, защото е най-сладката работа в света. Защото включва в себе си всякакви възможни познания – от програмистки, през аналитични, до маркетоложки и дизайнерски. Буквално има за всекиго по нещо. Ето затова.

11. Какъв съвет бихте дали на „прохождащите“ в тази сфера.

Препоръките към прохождащите колеги е да вникват в същността на нещата, които четат. Не става въпрос за моя блог или нечий друг. Става въпрос за това, да разграничават добрия материал от плявата, която залива не само нашия бранш, но и Интернет като цяло. Само човек, който може добре да отсява полезното може да стане добър SEO, от моята гледна точка. И ако още се чудите, дали да се захванете с тази сфера на дейност… повярвайте ми – заслужава си. Липсват ни готини, млади и нахъсани за знания и умения кадри, които да обърнат статистиката, която споделих по-горе. И ако с тези си думи не съм ви убедил, припомнете си отговора на предишния въпрос.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването