Интервю с Галин Желязков

Защо си заслужава да инвестираме в StartUp-и

17.03.2014

Той е един от младите предприемачи в България, за които си струва да разберете повече! Той е основател и технически гуру на софтуерната фирма 158ltd, една от водещите софтуерни фирми във Варна, с офиси в 5 европейски страни. Специалист в областта на софтуерното инженерство и мениджмънта, инвестиращ и в много успешни стартъпи.

Той се присъедини към „мисията“ на Списание VIP. Той е Галин Желязков…

1. Кажете ни нещо за себе си и за това, с което се занимавате?

Здравейте, казвам се Галин Желязков и съм CТO на 158ltd.com. Една от водещите ИТ фирми във Варна. Образованието ми е в сферата на софтуерното инженерство и Глобалния Иновационен мениджмънт.

2. Как изглежда работното ви място?

Когато съм в централния ни офис във Варна е доста семпло. Екипът ни се състои от 20 души и разполагаме с 4 стаи. Аз седя заедно с 4-5 програмиста на една голяма “кръгла” маса. Докато като съм в офисите ни в Европа или Австралия, често прекарваме повечето от срещите си в офиса на клиентите ни или просто в някой нов ресторант или кафе.

3. Разкажете ни кои са най-важните неща във вашия бизнес – за Вас и за клиентите ви?

За 158 най-важно е да бъде забавно място за разработването на иновации. Стараем се всеки от екипа ни да работи с технология или по проект, който му е интересен. Също така се стараем да спазваме всички срокове и да предлагаме цялостни решения на нашите клиенти, както и да ги консултираме и свързваме с потенциални партньори в България и чужбина.

4. Как се мотивирате? Има ли нещо, което правите всеки ден, за да ставате все по-добри?

Лично аз се мотивирам, като наблюдавам колко креативен е екипът на 158 и какво старание и енергия влага във всеки проект. Голяма подкрепа в трудни моменти са бизнес менторите ми и съм голям щастливец да имам по един на всеки континент. Понякога, когато си много надълбоко в проблема, трудно виждаш изхода, който някой опитен бизнес ментор вижда мигновено.

Защо да инвестираме в Startup

Защо да инвестираме в Startup според Галин

5. Кой е най-добрият съвет, който някога сте получавали?

Прави това, което трябва, пък да става каквото ще. Аз си го перифразирам понякога: прави каквото трябва, дай всичко от себе си, пък то ще се случи рано или късно. Богат човек е този, който прави това, което иска, а не това, което трябва.

6. Как се справяте със стреса и напрежението?

Спортувам редовно, пътувам на екзотични места и прекарвам много време с приятели. Но най – добрият начин да релаксирам и да премахна стреса е готвенето. Обожавам да си релаксирам, като готвя вечеря от 3-4 ястия за голяма група приятели и особено, ако някои помагат в процеса на рязане и бъркане.

7. Каква оценка бихте дали на предприемачеството у нас?

Предприемачеството в България не е развито. Хората предпочитат да работят за някой или да си пилеят време в кафенетата, но не и да се захванат с нещо било то и плетене на мартеници. Другата негативна тенденция е, че много хора говорят и мислят идеята си, вместо да я изпълнят и да видят дали ще проработи. Събития, като Startup Weekend Varna определено помагат за развиването на предприемачеството.

8. Какви са основните тенденции в областта, в която оперирате, през последната година?

Ние сме софтуерна компания и 90% от клиенти ни говорят за App. Било то Facebook app, Android app, iPhone app, Web app, Cloud based app. Никой не споменава уеб сайтове или обикновен хостинг.

9. Как определяте думата „лидер“?

Лидерите са визионери, които управляват възможности, докато мениджърите управляват ресурси. Лидерите са пълни с енергия и всеки допир до тях те зарежда, за да работиш 60 часа на седмица върху проекта, който те са вдъхновили.

10. Как мотивирате своите служители, когато нещата не вървят добре?

Искреност, прозрачност и честност са принципите ни на комуникация в екипа. Ние сме като един организъм, всеки човек в екипа е орган и заедно правим едно силно тяло. Нещата не са добре, като някой орган се разболее и тогава просто търсим решението заедно, за да се излекуваме.

11. Черпите ли вдъхновение от световноизвестни лидери? Ако да, кои са те?

Робърт Кавасаки ми е любимец напоследък, Доналд Тръмп, Дел Карнеги и Бил Гейтс.

12. Като успял предприемач сте извървели голяма част от пътя, по който много други млади хора желаят да поемат. Какви предварителни насоки бихте им дали?

Предприемач не се става, човек се ражда предприемач. През първата година на всеки стартъп се взимат по 100 решения на ден и всяко едно от тях може да е фатално за бизнеса, така че намерете си опитен бизнес партньор да не сте сами, премислете всичко като на кино лента за 5 години напред, намерете си бизнес ментор и най-важното не се отказвайте.

13. Някои казват, че в живота на предприемача има момент, който е решаващ. Дали това е случка, разговор или просто късмет? Нещо, което преобръща посоките и води към успеха. Мислите ли, че това твърдение е вярно. Вие преживявали ли сте нещо такова?

За съжаление не е само един момент. Животът на предприемача е възход и падение. Аз имам по един такъв момент всеки месец, по – рано беше по един на седмица. Винаги ще се намери някой, от който да се поуча или който да пречупи информацията през друга непозната за мен призма и това да отвори нови хоризонти.

14. Идеите се раждат на странни места. Къде се е родила най-шантавата ви идея?

Най-шантавите идеи се раждат на най-шантавите места и по най-шантавото време. За мен това беше идеята за социална мрежа Фъкбункер с 4 приятели от Германия в 3ч сутринта на пейка пред библиотеката. Разбира се не сме я направили, но беше шантава.

Лидерски качества от Галин Желязков

Галин Желязков

15. Какво мислите за работата със съдружници? Трудно или лесно се работи с друг човек и какви са позитивите и негативите на съвместната работа.

Бизнесът е като дете, трябва да си има и майка и татко. Плюсовете на работата с партньор е, че ако се разболееш има кой да те замести. Като не ти се става сутрин и те мързи има кой да те срита по задника. Като ти е тежко има кой да те разбере и да ти даде кураж или идея. Като цяло аз виждам само плюсове от работата с партньор/и.

16. Какво мислите за импулсивното следване на бизнес идея, дори когато не сте подготвен за това.

Всяка идея трябва да се следва, но по-важното е да се валидира. Едно е да имаш идея, друго е това да е възможност за правене на истински бизнес. Няма лошо човек да е малко импулсивен и емоционален, но трябва да базира решенията си на цифри и да бъде благоразумен.

17. Как спечелихте първите си пари?

Когато бях на 8 години давах заеми на брат си и на родителите си с лихва. По-късно чрез работа и чрез инвестиране в стартъпи.

18. Какво мислите за рекламата? Заслужава ли си по-голяма инвестиция за реклама и има ли възвръщаемост, според Вас?

Рекламата е високата цена, която се плаща за лош продукт. Това изказване на Лари Пейдж винаги ми е харесвало и съм се опитвал да го следвам. Не мисля, че рекламата както я познаваме днес е ефективна и разбира се за определени бизнеси може би работи, но не и за мен.

19. Какво пропуснахме да ви попитаме?

Не попитахте за личния живот на предприемача. Той е много интересен аспект от това да си предприемач.

Аз мога в България

Присъедини се към Нас!

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването